СиТ2.0:Слободата и Ти v.2.0

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Втора верзија книшката „Слободата и Ти“

Насоки за потенцијалните автори: Она што ни треба се приказни. Дефиниции и сл. се досадни, немаат место во едно книжуле што треба да привлече внимание на читатели. Ова не значи дека не треба да има стручни/јасни/прецизни објаснувања на работите. Треба да има. Но тие ќе бидат мали. Пример може да има нешто за тоа што се отворени стандарди, ама не повеќе од еден пасус (една мала коцка на страница). Главното за отворените стандарди да биде некоја приказна за проблемот со стандардите. Како оние од дејвид вилер за пожарот или нешто за цунамито и сл.


Насловна страница

Идеи за СиТ2.0:Насловна страница...

Вовед

СиТ2.0:Воведен текст за в. 2.0...

Што е слободен софтвер?

Што е слободна култура?

Приказната на РМС за „Право да читаш“.

СиТ2.0:Право да читаш

Објава за GNU, Linux.

СиТ2.0:Објава за почеток на проектот GNU...

Објава за првата верзија на СиТ2.0:Linux кернелот...

Сподели знаење, сподели кино, spodeli.org.

Стандарди и отворени формати

Што се стандарди/отворени формати, кои тела го прават тоа, зошто се важни.

Понатаму СиТ2.0:Приказни за стандарди... http://www.dwheeler.com/blog/2007/06/05/#odf-msxml-ooxml-compare

Заедница и Лугови

DRM и сл. заебанции

Wikipedia.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Wikipedia

Задна страница

+ важни/интересни цитати