2s.mkBilten03.10

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
  • NSND - Штип

На 20 и 21 Март, во Штип за прв пат надвор од главниот град Скопје, се одржа неформален собир во стилот на „Сподели Знаење“ и NSND. Настанот се одржа во средното училиште „Коле Нехтенин“ каде што Слободен Софтвер реализира повеќе работилници и предавање со различна тематика. Програмата се состоеше од разни активности кои вклучуваа презентации за Слободен Софтвер, Хаклаб-от, NSND, Python, Ruby, GNU/Linux администрирање, Arduino, OTR и други, кои што во најголем дел беа реализирани.

Вториот ден беше организиран мини инстал-фест кој одеше паралелно со Прва Помош Убунту каде што беа инсталирани неколку лап топ компјутери и решени неколку проблеми на истите. Останатиот дел од денот беше искористен за хакирање на Arduino.


  • пајтон хаклаб

Почнувајќи од 11 март 2010 во КИКА почнуваат да се одржуваат „Python вечери @ КИКА“. Настанот е закажан за секој втор четврток од 19 до 21 часот, бидејќи секој друг четврток е резервиран за Ruby meetups.

Целна група за првиот дел од „Python вечерите“ се луѓе кои знаат основи на програмирање, како што се принципи на циклуси, услови, основните дата типови и слично.

Покрај учењето на Python целта е да се формира и група на корисници на Python. Конкурсот за името на групата е отворен.

  • mozilla balkans

Докажуваме дека важи изреката „Заедно сме посилни!„. Македонската Mozilla заедница заедно со Mozilla заедниците низ целиот балкан ќе започнат со организирање на конфиеренции низ Балканот, со цел да ја запознаат локалната публика со Mozilla, нашата активност и значењето на слободниот софтвер.

Првата средба ќе се оддржи токму во Македонија, и тоа на 22 Мај 2010 (Сабота). Сеуште немаме дефинирано локација, но голема веројатност е да се оддржува во амфитеатарот или некоја од бараките на ФЕИТ универзитетот.

На самиот настан ќе се држат предавања од водичите на локалните Mozilla заедници од Балканот и ќе се водат разни дискусии. Понатаму секако ќе следуваат повеќе информации околу оваа средба, како што ќе ги подготвуваме идеите.

Доколку сакате да бидете подетално и побрзо информирани околу настаните поврзани со Mozilla Балкан:2010 ивентот, проследете го договарањето директно на wiki-то на Mozilla: https://wiki.mozilla.org/Balkans:2010

  • кирија