2s.mkBilten05.2010

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

*книги во библиотека

*мозила балканс

*голдстинг во скопје

*ден на интл. сопственост

*ubuntu 10.04

  • rms во скопје

И конечно, големото финале, Richard Stallman - таткото на слободниот софтвер, култна личност во хакерските кругови - на 3 јуни 2010 ќе гостува во Скопје и ќе одржи предавање на темата „Copyright vs Community“ - во која ги споредува режимот на законите за авторски права и нивниот развој наспорти развојот на технологијата и општеството. Оваа тема е се поактуелна во светот поради се поригорозни закони кои навлегуваат во слободата и приватноста на луѓето, но и нормалното функционирање како заедница (култура, општество).

Предавањето на Stallman ќе се одржи во Холидеј Ин од 18:00 до 21:00 часот на 3 јуни (четврток).

  • нснд белград

На 29-30 мај е НСНД Белград. НСНД (Ništa se neće dogoditi), еден вид на анти-конференција, на кој ќе соберат „хакери“ од ex-Yu просторот (најредовни се Хрватска, Србија и Македонија). Работејќи по принципот на анти-конференција, нема официјална програма, нема спонзори, ниту големи имиња. Се собираме и сами си го организираме времето како нас ни одговара. Искуството покажува дека интересот се протега од езотеричните теми за разни не-mainstream програмски јазици (Haskell, Lisp, Erlang, Go), имплементирање скалабилни системи, хардверски хакови, до најпрактични инсталирање GNU/Linux, Drupal или Django, а и споделувањата искуства за хаклабовите во регионот и сл.

  • нпсс