Bilten 06.08

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Firefox 3 прес конференција

На 17 Јуни Слободен софтвер Македонија одржа конференција за печат во НВО Инфоцентарот каде што ги информираше новинарите за официјалното издавање на верзијата 3 на популарниот прелистувач за Интернет Firefox, како и неговоиот превод на македонски јазик.

Новинарите беа запознаени со некои од новите можности на популарниот прелистувач и со некои детали за локализацијата.Слободен софтвер Македонија одржа конференција за печат во НВО Инфоцентарот каде што ги информираше новинарите за официјалното издавање на верзијата 3 на популарниот прелистувач за Интернет Firefox, како и неговоиот превод на македонски јазик.

Новинарите беа запознаени со некои од новите можности на популарниот прелистувач и со некои детали за локализацијата.


Firefox 3 release party

Во рамките на објавувањето на Firefox 3, Слободен софтвер Македонија и македонскиот тим за локализација на Mozilla, на 18ти јуни со почеток од 20:00 часот организираа забава во културниот центар Точка. Забавата помина во одлична атмосфера. Диџеј GameOver пушташе музика, се сечеше торта, се делеа налепници и во живо се следеше бројот на превземања на популарниот прелистувач. Благодарение на огромната подршка од Мозила заедницата, Firefox 3 беше превземен повеќе од 8 милиони пати во рок од 24 часа. Ова ги надмина очекувањата од 5 милиони превземања кои ги имаа организаторите и воедно претставува нов Гинисов рекорд за најмногу превземања на софтвер за еден ден.

Фотографии од забавата направија Миша и Дарко:

http://www.flickr.com/photos/kotle/tags/releaseparty/ http://www.flickr.com/photos/darko156/tags/releaseparty/


Убунту маички за оние кои ќе напишат упатство на форум

Слободен софтвер Македонија обезбеди 20 маички за сите оние кои ќе придонесат со квалитетни упатства или решенија на најчестите проблеми во Ubuntu. Детални информации за акцијата може да најдете на Ресурсниот центар за Убунту на Македонски јазик: http://ubuntu.linux.net.mk/forum/viewtopic.php?f=3&t=46&p=208#p208


Лугола во мисија против насилството , со слободен софтвер!

Лугола заедно со НВО „Центар за одржливост и напредна едукација“, во саботата, 07 јуни, во 11ч. ја реализираа својата заедничка акција „Слободен софтвер наместо насилство“, како дел од дејностите што и двете здруженија ги опфаќаат. За таа цел, членови на двете организации поделија материјали за слободен софтвер, дискови со GNU/Linux дистрибуции и памфлети.

http://www.lugola.net/content/view/164/1/

Македонски Ubuntu LoCo тим

Средба со децата од Филолошки

Состанок со РЕР