X.org

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Официјалното лого на X.org

X.org фондацијата на јавната слободна имплементација на X11 (Xorg серверот) е официјално произлезена имплементација на X Window системот. Тековна верзија е X11R7.5, издадена на 26 октомври 2009г. Овој сервер за прозорци е слободен софтвер.

Овој проект е раководен и одржуван од X.org фондацијата и е достапен на freedesktop.org.

Историја

Модерната X.org фондација започна да постои кога телото кое ги надгледуваше стандардите за X и издаваше референтна имплементација се припои со некои од поранешните развивачи на XFree86.

X11R6.7.0, првата верзија на X.org серверот е форкувана верзија на XFree86 4.4 RC2. Моменталната одлука за форкување се донесе по недоразбирањата кои произлегоа од новата лиценца за финалната верзија на XFree86 4.4, но и неколку други несогласувања помеѓу придонесувачите на проектот излегоа на површина непосредно пред поделбата. Многумина, речиси мнозинството од поранешните развивачи на XFree86 се присоедини кон новиот X.org проект.

Изданието X11R6.9.0/X11R7.0.0 кое излезе прво додаде модуларен систем за градење на системот, базирано на Autotools, алатките од проектот GNU. Верзијата 6.9.0 го користеше стараиот imake систем за градење, додека од 7.0.0 се користата autotools, и двата системи врз иста основа на кодот. Модуларниот начин пак на X..org е идната насоченост кон функционирањето на X.org серверот, а исто така извршните датотеки кои дотогаш стоеа во /usr/X11R6 директориумот, ги префрлија во глобалното /usr стебло на POSIX системите.

Прифаќање

X.org серверот е се попопуларен кај слободните оперативни системи и е прифатен кај речиси сите GNU/Linux дистрибуции и BSD варијанти, со исклучок на NetBSD. Исто така е вклучен и во системот на Sun Microsystems, Solaris, иако моментално е поддржан само за x86 архитектура. Неслободниот X сервер на Sun е исто така вклучен во системот, најмногу за поддршка на SPARC-базирани системи. Исто така X.org е дел од Cygwin/X, имплементација на X од Cygwin наменета за Microsoft Windows и Xming системите. Mac OS X сеуште дистрибуира XFree86-базиран систем за прозорци.

Лиценцирање

X.org е лиценциран под X11 лиценцата, достапна за преглед на овој сајт.

Врски