Разлика помеѓу преработките на „Главна страница“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Ред 1: Ред 1:
{{Содржина}}
+
'''МедијаВики е успешно инсталиран.'''
  
{| cellspacing="0" cellpadding="0" style="border-spacing:8px;background:none;"
+
Погледнете го [http://meta.wikimedia.org/wiki/Help:Contents Упатството за корисници] за подетални иформации како се користи вики-програмот.
| width="50%" valign="top" bgcolor="#EAF5FB" style="border:1px solid #BED2E0"|
 
{| cellspacing="0" cellpadding="5" style="border-top:1px solid #BED2E0;"
 
| style="font: 100% Verdana; color:black" align="center" bgcolor="#D0E2EE" |'''Вики за слободен софтвер!'''
 
|-
 
| style="border-top:1px solid #BED2E0; font: 95% Verdana;" align="left" bgcolor="#EAF5FB"|
 
  
 
+
==Од каде да почнете==
'''Вики  за слободен софтвер''' започна со работа на '''7 април 2006''', и досега има '''{{NUMBEROFARTICLES}}''' статии. <br>
+
* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:Configuration_settings Список на нагодувања]
<p> Слободниот софтвер е од голема важност за развојот на информатичко општество. Тој не може да се промовира доколку тоа што го кажуваме не постои во трајна форма. Најдобар начин информациите што индивидуите и групите ги поседуваат да се стават во таква трајна форма е Вики сајт како што е и ова Вики за слободен софтвер.
+
* [http://meta.wikimedia.org/wiki/Manual:FAQ ЧПП (често поставувани прашања) за МедијаВики].
 
+
* [https://lists.wikimedia.org/mailman/listinfo/mediawiki-announce Поштенски список на МедијаВики за нови верзии]
== Цел ==
 
 
 
Собирање на информации и знаење од областа на [[Слободен софтвер|слободниот софтвер]] и глобално '''слободната култура''', од заедницата на [[слободен софтвер]]. [[Вики_за_слободен софтвер:About|Тимот]] што стои зад ова  Вики Ви е на располагање за разгледување на вашите идеи и предлози. Доколку користите слободен софтвер сигурно знаете колку значи помошта од другите при разбирањето на целата филозофија и принципите на работа на истиот. Помогнете им на другите и помогнете го развојот на општеството, испратете содржина за помош со што Вики за слободен софтвер ќе стане средиште и главна база на знаења од оваа гранка на општеството.
 
 
 
== Зошто толку бучава? ==
 
 
 
Денес постојат многу Вики сајтови, зошто креваме толку бучава баш за овој сајт? Одговорот е очигледен, како прво ова Вики е единствено и прво од овој тип за содржини на македонски. Потоа, важноста од слободно знаење од било која област е многу важно за сите образовни процеси во нашата земја. Доколку сакаме нашите млади генерации да добијат квалитено знаење за слободниот софтвер, тогаш еден начин е да се оди во духот на тоа движење, со слободно знаење кое ќе биде достапно за секој во секое време.
 
 
 
Исто така, овој Вики сајт е од голема важност и за самите почетници со работа на [[GNU/Linux]]. Ова е централното место со знаење за полесно справување со ситуации и проблеми.
 
 
 
== Како да помогнете ==
 
 
 
Доколку сте нов во светот на '''Вики''', Ви препорачуваме да го прочитате упатството кое може да ви помогне да ја разберете целата [http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki философија на Вики заедниците] и како да ги користите '''Вики''' софтверите.<br/></p>
 
 
 
Ако сте понапреден корисник на '''Вики''' софтвер, тогаш Ви препорачуваме да го прочитате краткото упатство за употреба на [http://wiki.lugola.net/index.php/Помош:Contents синтаксата на Вики софтверот] кој што ние го користиме.
 

Преработка од 17:19, 29 јануари 2011

МедијаВики е успешно инсталиран.

Погледнете го Упатството за корисници за подетални иформации како се користи вики-програмот.

Од каде да почнете