Разлика помеѓу преработките на „Едно лето/ЕрлангБот“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 3: Ред 3:
  
 
== Опис ==
 
== Опис ==
Erlang Irc Bot настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на [[Хаклаб/Мрежа#IRC_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.83.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.98.D0.B0|irc серверот на freenode]].
+
[[https://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/|Erlang-Irc-Bot]] настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на [[Хаклаб/Мрежа#IRC_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.83.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.98.D0.B0|irc серверот на freenode]].
  
Bot-от има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како концептуален доказ, така да им недостасува полирање и поправање на разни бубачки.
+
Ботот има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како концептуален доказ, така да им недостасува полирање и поправање на разни бубачки.
  
 
Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и барања за функционалност на:
 
Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и барања за функционалност на:
 
http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues
 
http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues
 +
 +
Понатаму може да се продолжи и со други идеи.
  
 
== Ментори ==
 
== Ментори ==

Преработка од 17:48, 11 мај 2011

Име на Проект

Erlang-Irc-Bot

Опис

[[1]] настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на irc серверот на freenode.

Ботот има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како концептуален доказ, така да им недостасува полирање и поправање на разни бубачки.

Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и барања за функционалност на: http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues

Понатаму може да се продолжи и со други идеи.

Ментори

Дамјан Георгиевски <gdamjan@gmail.com>

Потребни предзнања

Основи на програмирање. Студентите кои ќе се пријават за проектот ќе добијат краток вовед во Erlang и неговата OTP библиотека на функции преку конкретни примери од самиот софтвер. Ќе добијат и вовед за irc протоколот.

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

Erlang/OTP, fsm, IRC протокол... работа со системот за верзионирање git кој ќе ни ја олесни работата на заеднички проект

Пријавени Студенти