Едно лето/ЕрлангБот

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај

Име на Проект

Erlang-Irc-Bot

Опис

Erlang Irc Bot настана како проект преку кој почнав да го учам Erlang, па си зададов цел да направам нешто што би било корисно за заедницата. Од тогаш ботот веќе долго време активно се користи за потребите на irc каналите: #lugola, #razmjenavjestina, #ubuntu-mk на Хаклаб/Мрежа#IRC_.D0.BA.D0.BE.D0.BC.D1.83.D0.BD.D0.B8.D0.BA.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.98.D0.B0 irc серверот на freenode.

Bot-от има едноставна архитектура во чиј центар е конечен автомат (finite state machine) која ја контролира комуникацијата, а сите функционалности се реализирани во додатоци (plugin-и). Голем број од plugin-ите се направени наједноставно како proof of concept

Задача на студентот ќе биде да се поправат сите регистрирани грешки и feature request http://github.com/gdamjan/erlang-irc-bot/issues

Ментори

Дамјан Георгиевски <gdamjan@gmail.com>

Потребни предзнања

Основи на програмирање. Студентите кои ќе се пријават за проектот ќе добијат краток вовед во Erlang и неговата OTP библиотека на функции преку конкретни примери од самиот софтвер.

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

Erlang, IRC протокол, git, fsm,

Пријавени Студенти