Едно лето/МобВеб: Разлика помеѓу преработките

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 12: Ред 12:


== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
HTML (HTML5), JavaScript, jQuery, PhoneGap, AJAX, Web Sevices, XML, JSON, Server side scripting (PHP, Python, Java, Ruby), Социјални мрежи


== Пријавени Студенти ==
== Пријавени Студенти ==

Преработка од 20:18, 28 април 2011

Име на Проект

Опис

Идејата е на проектот е преку практична работа студентот/студентите да се запознаат со веб технлогиите кои се користат за развој на веб апликации за мобилни уреди, како да се прави прилагодување на содржините од веб страниците за приказ на мобилни уреди и пристап преку мобилен уред до оддалежени (remote) ресурси преку веб сервиси.

Како краен продукт би се добила една прототип апликација или мини framework кој со едноставно прилагодување би можел да се искористи за да се направи мобилна верзија од одреден сајт. Откако би се направила прототип апликацијата можеме да направиме еден мобилен веб сајт со mashup од сите места кај што имаме профили на Слободен софтвер Македонија или Хаклаб Кика (linux.net.mk, slobodensoftver.org, spodeli.org, 2cmk на Facebook, Twitter, Flickr...)

Ментори

Потребни предзнања

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

HTML (HTML5), JavaScript, jQuery, PhoneGap, AJAX, Web Sevices, XML, JSON, Server side scripting (PHP, Python, Java, Ruby), Социјални мрежи

Пријавени Студенти