Едно лето/МобВеб

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Име на Проект

Опис

Идејата е на проектот е преку практична работа студентот/студентите да се запознаат со веб технлогиите кои се користат за развој на веб апликации за мобилни уреди, како да се прави прилагодување на содржините од веб страниците за приказ на мобилни уреди и пристап преку мобилен уред до оддалежени (remote) ресурси преку веб сервиси.

Како краен продукт би се добила една прототип апликација или мини framework кој со едноставно прилагодување би можел да се искористи за да се направи мобилна верзија од одреден сајт. Откако би се направила прототип апликацијата можеме да направиме еден мобилен веб сајт со mashup од сите места кај што имаме профили на Слободен софтвер Македонија или Хаклаб Кика (linux.net.mk, slobodensoftver.org, spodeli.org, 2cmk на Facebook, Twitter, Flickr...)

Project creator

Јован Костовски (chombium НА gmail.com)

Contributors

Мите Митрески

Потребни предзнања

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

HTML (HTML5), JavaScript, jQuery, PhoneGap, AJAX, Web Sevices, XML, JSON, Server side scripting (PHP, Python, Java, Ruby), Социјални мрежи