Едно лето/МобВеб

Од Сподели wiki
Преработка од 13:24, 24 мај 2011; направена од Chombium (разговор | придонеси) (→‎Потребни предзнања)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Име на Проект

Опис

Идејата е на проектот е преку практична работа студентот/студентите да се запознаат со веб технлогиите кои се користат за развој на веб апликации за мобилни уреди, како да се прави прилагодување на содржините од веб страниците за приказ на мобилни уреди и пристап преку мобилен уред до оддалежени (remote) ресурси преку веб сервиси.

Како краен продукт би се добила една прототип апликација или мини framework кој со едноставно прилагодување би можел да се искористи за да се направи мобилна верзија од одреден сајт. Откако би се направила прототип апликацијата можеме да направиме еден мобилен веб сајт со mashup од сите места кај што имаме профили на Слободен софтвер Македонија или Хаклаб Кика (linux.net.mk, slobodensoftver.org, spodeli.org, 2cmk на Facebook, Twitter, Flickr...)

Ментори

Мите Митрески

Јован Костовски (chombium НА gmail.com)

Потребни предзнања

Основни познавања од веб технологии

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

HTML (HTML5), JavaScript, jQuery, PhoneGap, AJAX, Web Sevices, XML, JSON, Server side scripting (PHP, Python, Java, Ruby), Социјални мрежи