Разлика помеѓу преработките на „Едно лето/Wordnet“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 19: Ред 19:


== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
== Технологии со кој ќе се запознаат програмерите ==
web crawling, natural language processing


== Примени програмери ==
== Примени програмери ==

Преработка од 14:42, 30 април 2011

Полуавтоматско генерирање на Македонски WordNet

Опис

WordNet е лексичка база за Англиски Јазик. Ги групира Англиските зборови во множества на синоними со што се овозможува големо олеснување за апликации кои работат со автамтска анализа на текст и вештачка интелегенција. За повеќе информации на :

http://en.wikipedia.org/wiki/WordNet

http://multiwordnet.fbk.eu/english/creation.php

Идејата е автоматски да се генерира WordNet со примена на најразлични техники, crawling на веб страни, OCR на јавни книги и документи, автоматски генериран превод...


Contributors

Мите Митрески ...

Потребни предзнања

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

web crawling, natural language processing

Примени програмери