Подесување кирилични TTF фонтови во X

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Неколку новини беа воведени во XFree86 серверите, од верзијата 4.0 па наваму, што придонесоа да се олесни користењето кирилица под X.

Првата работа е вградената подршка за TTF фонтови, со што се зголемува фондот на квалитетни фонтови кои содржат кирилични букви. Другата се xft/xft2 подсистемите кои на X програмите им овозможуваат подиректна контрола врз приказот на буквите, како и посакуваниот ефект на anti-aliasing.

Еве како е кај мене подесено: [.xftconfig], [fonts.dir], [fonts.alias], [fonts.scale] Како основни фонтови (достапни и до старите X апликации) ги користам __arial__, __times__ и __lucidaconsole__ (lucon.ttf), плус __cursor_white.pcf__ и __nil2.pcf__ кои му се неопходни на X-от. Сите други TTF фонтови се достапни само преку xft екстензијата.