Разлика помеѓу преработките на „Прва Помош Notes“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(Ubuntu)
(Ubuntu)
 
Ред 12: Ред 12:
  
 
'''Среден клик со два прста'''
 
'''Среден клик со два прста'''
 +
 
За да се вклучи емулација на среден клик со два прста треба да се стави synclient скрипта и да се постави таа скрипта во gnome-settings daemon.
 
За да се вклучи емулација на среден клик со два прста треба да се стави synclient скрипта и да се постави таа скрипта во gnome-settings daemon.
  

Последна преработка од 14:31, 9 април 2013

За време на GNU/Linux прва помош често се среќаваме со мали и поголеми проблеми при инсталација. Наместо да ги бараме по интернетот би било добро да се пишуваат тука.

Ubuntu

Ubuntu замрзнува при инсталација или има многу video гличеви

На некои системи Ubuntu има премногу glitch-еви или пак замрзнува, тоа е најчесто поради драјверите за графичка. За да инсталирате убунту во овој случај подигнете го со nomodeset опцијата која што се наоѓа во "Other Options" и е достапна со притискање на F6. Откако ќе го инсталирате системот во grub внесете nomodeset како опција. Инсталирајте ја апликацијата jockey и стартајте ја (Ќе ја најдете како "Additional Drivers") за да ги инсталирате потребните драјвери.

Device not managed на LAN интерфејсот

Кога се инсталира преку PXE инсталерот го конфигурира LAN интерфејсот во /etc/network/interfaces. Потребно е да се избришат линиите поврзани со eth за да може networkmanager да го користи.

Среден клик со два прста

За да се вклучи емулација на среден клик со два прста треба да се стави synclient скрипта и да се постави таа скрипта во gnome-settings daemon.

# echo 'synclient TapButton2=2' > ~/.synclient
# chmod +x ~/.synclient
# gsettings set org.gnome.settings-daemon.peripherals.input-devices hotplug-command "$HOME/.synclient"

Инсталација на системи со EFI

Инсталација на диструбиции нав систем со EFI е поинаков од инсталација на системи со BIOS. Ubuntu би требало да се инсталира без проблем но доколку се користи рачно партиционирање проверете дали има EFI партиција, ако нема направете https://help.ubuntu.com/community/UEFI#Creating_an_EFI_partition.

Доколку се бутира Arch од usb копирано со dd EFI нема да работи. За UEFI потребно е само да ја копирате содржината на iso сликата на fat32 усб стик и да го подесите правилниот label на уредот https://wiki.archlinux.org/index.php/UEFI#Create_UEFI_bootable_USB_from_ISO