Разлика помеѓу преработките на „ПредавањаФинки“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(opendata slot: bubble-down 2 places)
Ред 8: Ред 8:


#Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]
#Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]
Предавање одржано од 18 -20 часот на 13.11.2012 г.
Присутни околу 30тина студенти. Предавањето траеше околу 90 минути.
Опфатени теми:
<pre>· Вовед за предавањата на Финки
· кратко за 2с.мк
· што е слободен софтвер
  (теорија)
  (опционо историја)
  GNU, Linux, Mozilla, Apache, LibreOffice
· што сѐ е изградено со слободен софтвер
  wikipedia, OpenStreetMap, CreativeCommons - затоа што идејата ја прифатиле и ја прошириле
  google, facebook, twitter, сите нови сервиси се базираат на слободни технологии
  android +  web апликации
  новите програмски јазици, технологии и сл.
· но…
  слободата на софтверот веќе не е прашање
  сѐ е префрелно на приватни сервиси врз кои немаме контрола
· [the end]</pre>
Најмногу дискусија за продавање на слободен софтер и заработување.(Благодарение на членовите од публиката за кои подоцна дознавме дека се од Microsoft).
Направивме дополнителен муабет со еден дечко кој што е заинтересиран за ардуино, и една девојка што студира интелектуална сопственост и се интересира за reverese engeneering. На двајцата им кажавме да дојдат во хаклаб.
Гоце забележа дека не сме биле баш најдобри во предавањето. Забелешката беше на место. Одамна не сме држеле предавање и тоа се одрази на нашиот настап.
Инфраструктурата е малку зезната во предавлните. Треба да се носи продолжен кабел.


== 20.11.2012 ==
== 20.11.2012 ==

Преработка од 23:15, 13 ноември 2012

Скица за зимски семестар 2012 година

Предавања

13.11.2012

 1. Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]

Предавање одржано од 18 -20 часот на 13.11.2012 г.

Присутни околу 30тина студенти. Предавањето траеше околу 90 минути.

Опфатени теми:

· Вовед за предавањата на Финки
· кратко за 2с.мк
· што е слободен софтвер
 (теорија)
 (опционо историја)
 GNU, Linux, Mozilla, Apache, LibreOffice
· што сѐ е изградено со слободен софтвер
 wikipedia, OpenStreetMap, CreativeCommons - затоа што идејата ја прифатиле и ја прошириле
 google, facebook, twitter, сите нови сервиси се базираат на слободни технологии
 android + web апликации
 новите програмски јазици, технологии и сл.
· но…
 слободата на софтверот веќе не е прашање
 сѐ е префрелно на приватни сервиси врз кои немаме контрола

· [the end]

Најмногу дискусија за продавање на слободен софтер и заработување.(Благодарение на членовите од публиката за кои подоцна дознавме дека се од Microsoft).

Направивме дополнителен муабет со еден дечко кој што е заинтересиран за ардуино, и една девојка што студира интелектуална сопственост и се интересира за reverese engeneering. На двајцата им кажавме да дојдат во хаклаб.

Гоце забележа дека не сме биле баш најдобри во предавањето. Забелешката беше на место. Одамна не сме држеле предавање и тоа се одрази на нашиот настап.

Инфраструктурата е малку зезната во предавлните. Треба да се носи продолжен кабел.

20.11.2012

 1. Хакерска етика, хакирање и историски и технички осврт на хакот [новица]

27.11.2012

 1. Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]

04.12.2012

 1. Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]

11.12.2012

 1. Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]

18.12.2012

 1. Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]


Предлог теми за предавања

 1. отворениот Интернет (хактивизам)
 2. слободен софтвер во образование
 3. авторски права во дигиталното доба
 4. семантички веб
 5. вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
 6. историја на авторски права
 7. хакерска етика
 8. учество во заедницата
 9. лед коцка

референци

http://uscpwned.blogspot.com/2007/01/syllabus.html

https://wiki.ubuntu.com/flosscom

http://docencia.etsit.urjc.es/moodle/course/view.php?id=82

http://mozilla.libresoft.es/index.html

http://flosshub.org/