Разлика помеѓу преработките на „ПредавањаФинки“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 1: Ред 1:
=== Скица за летен семестар 2012 година ===
=== Скица за зимски семестар 2012 година ===


''Првото предавање ќе се одрижи од 19 - 23 март - општо за слободен софтвер''
''Можни следни 4 предавања: 2. историја на авторски права; 3. хакерска етика 4. учество во заедницата 5. лед коцка.''


== Предавања ==
== 13.12.2012 ==
#Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]
== 20.12.2012 ==
#Хакерска етика, хакирање и историски и технички осврт на хакот [новица]
== 27.12.2012 ==
# Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]
== 04.12.2012 ==
#Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]
== 11.12.2012 ==
#Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]
== 18.12.2012 ==
#Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]
== Предлог теми за предавања ==


#Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]
#Хакерска етика, хакирање и историски и технички осврт на хакот [новица]
#Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]
#Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [стама, уфо, алекс]
#учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]
#слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]


#отворениот Интернет (хактивизам)
#отворениот Интернет (хактивизам)
Ред 17: Ред 38:
#семантички веб
#семантички веб
#вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
#вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
#историја на авторски права
#хакерска етика
#учество во заедницата
#лед коцка


== референци ==
== референци ==

Преработка од 23:23, 4 ноември 2012

Скица за зимски семестар 2012 година

Предавања

13.12.2012

 1. Слободен софтвер технички и социо економски аспекти на слободен софтвер [дамјан, новица]

20.12.2012

 1. Хакерска етика, хакирање и историски и технички осврт на хакот [новица]

27.12.2012

 1. Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]

04.12.2012

 1. Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]

11.12.2012

 1. Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]

18.12.2012

 1. Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]


Предлог теми за предавања

 1. отворениот Интернет (хактивизам)
 2. слободен софтвер во образование
 3. авторски права во дигиталното доба
 4. семантички веб
 5. вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
 6. историја на авторски права
 7. хакерска етика
 8. учество во заедницата
 9. лед коцка

референци

http://uscpwned.blogspot.com/2007/01/syllabus.html

https://wiki.ubuntu.com/flosscom

http://docencia.etsit.urjc.es/moodle/course/view.php?id=82

http://mozilla.libresoft.es/index.html

http://flosshub.org/