Разлика помеѓу преработките на „ПредавањаФинки“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 38: Ред 38:
#http://novica.softver.org.mk/node/560
#http://novica.softver.org.mk/node/560
#http://novica.softver.org.mk/node/567
#http://novica.softver.org.mk/node/567
#https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28programmer_subculture%29
#https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_ethic
#https://en.wikipedia.org/wiki/Linus%27s_Law
#http://monoskop.org/System.hack%28%29


=== 27.11.2012 ===
=== 27.11.2012 ===

Преработка од 19:44, 19 ноември 2012

Предавања на ФИНКИ зимски семестар 2012 година

Слободниот софтвер и неговите општествени последици | Дамјан Георгиевски и Новица Наков [13.11.2012@18h на ФИНКИ]

Присутни околу 30тина студенти. Предавањето траеше околу 90 минути.

Опфатени теми:

· Вовед за предавањата на Финки
· кратко за 2с.мк
· што е слободен софтвер
 (теорија)
 (опционо историја)
 GNU, Linux, Mozilla, Apache, LibreOffice
· што сѐ е изградено со слободен софтвер
 wikipedia, OpenStreetMap, CreativeCommons - затоа што идејата ја прифатиле и ја прошириле
 google, facebook, twitter, сите нови сервиси се базираат на слободни технологии
 android + web апликации
 новите програмски јазици, технологии и сл.
· но…
 слободата на софтверот веќе не е прашање
 сѐ е префрелно на приватни сервиси врз кои немаме контрола

· [the end]

Најмногу дискусија за продавање на слободен софтер и заработување.(Благодарение на членовите од публиката за кои подоцна дознавме дека се од Microsoft).

Направивме дополнителен муабет со еден дечко кој што е заинтересиран за ардуино, и една девојка што студира интелектуална сопственост и се интересира за reverese engeneering. На двајцата им кажавме да дојдат во хаклаб.

Гоце забележа дека не сме биле баш најдобри во предавањето. Забелешката беше на место. Одамна не сме држеле предавање и тоа се одрази на нашиот настап.

Инфраструктурата е малку зезната во предавлните. Треба да се носи продолжен кабел.

Зошто хакерите хакират? | Новица Наков [20.11.2012@18h на ФИНКИ]

Референци:

 1. http://novica.softver.org.mk/node/507
 2. http://novica.softver.org.mk/node/560
 3. http://novica.softver.org.mk/node/567
 4. https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28programmer_subculture%29
 5. https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_ethic
 6. https://en.wikipedia.org/wiki/Linus%27s_Law
 7. http://monoskop.org/System.hack%28%29

27.11.2012

 1. Хаклаб, концепт на community driven центар за истражување и развој [игор_стама, уфо, алекс]

04.12.2012

 1. Учество и придонес во зедницата и развој на слободен софтвер во голем проект за слободен софтвер (гноме, и проектот гноме за жени) [тамара, ана, јованка]

11.12.2012

 1. Оpen data концепт и градење на јавни сервиси од заедницата за заедницата [петрушев]

18.12.2012

 1. Слободен хардвер ардуино и лед коцката како пример [алекс, дамјан]


Други предлог-теми за предавања

 1. отворениот Интернет (хактивизам)
 2. слободен софтвер во образование
 3. авторски права во дигиталното доба
 4. семантички веб
 5. вовед во GNU/Linux систем администрација (LPI style)
 6. историја на авторски права
 7. хакерска етика
 8. учество во заедницата
 9. лед коцка

Web Референци

http://uscpwned.blogspot.com/2007/01/syllabus.html

https://wiki.ubuntu.com/flosscom

http://docencia.etsit.urjc.es/moodle/course/view.php?id=82

http://mozilla.libresoft.es/index.html

http://flosshub.org/