Предлог програма за СподелиЗнаење

Од Сподели wiki
Преработка од 15:55, 14 јануари 2012; направена од Kamikaza (разговор | придонеси) (додадени податоци за мите митрески)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Како

 1. Овде можете да напишете што сакате да видите на Сподели знаење
 2. Можете да се пријавите со некоја презентација, демонстрација, работилница, или пак серија на предавања за програмирање во некој програмски јазик.

Сесии

 1. Флешување на Linksys WRT-54GL со DD-WRT или со OpenWRT (done)
 2. Мозила Фајрфокс како алатка за развој на веб апликации
 3. Drupal with community driven websites , платформа за управување со содржини
 4. Qt4 (предлог од: gemidjy), можам да спремам општо за новите работи во Qt4 (со мал вовед во Qt), и да направиме заедно некое апликацивче.
 5. KDE4, какоДа: инсталирате, конфигурирате и тестирате KDE4 (or: како да помогнете во развојот на KDE4 со пријавување на грешки во третата бета верзиите)
 6. Мрежно бутирање (PXE) на Linux работни станици - Дамјан знае да го направи ова, и веројатно ќе го правиме во соработка со ИКТ комора која ќе обезбеди мрежа компјутери и ресурси.
 7. Централизиран user management во Gnu/Linux мрежа - пандан на Active Directory.. ќе видиме кој ќе го прави ова. Златко може и сака!
 8. Пиратска работилница: како да направиш торент и да го seed-уваш. како да рипуваш двд кое е заштитено. ... ?
 9. Пуштање на софтверот од пиом на GNU/Linux со помош на Wine (проверено е дека може да се инсталира .NET 1.1 и дека можат да се пуштаат .NET апликации со применување на неколку дополнителни чекори - треба да се проба!).
 10. Distro shootout за netbook компјутери (EeePC и слични)

Понуда и побарувачка

Овде можете да запишете што знаете и можете да споделите и што сакате да дознаете на споделувањето знаење. :)

Новица

Знае: воглавно теорија за слободен софтвер и слободна култура

Сака да дознае: од сѐ по нешто

Дамјан

Знае: Python (+ web frameworks), Bash, Erlang, CouchDB, MySQL, мрежи, TCP/IP, PXE, рутирање (OSPF, BGP итн), компајлирање (кернел и све останато), билдање сопствени OpenWRT image-и. Знае да го користи GIT за скоро сѐ. 3G modem како работи под Linux (да речеме оној од Космофон).

Arduino знае по малце а сака да дознае повеќе.

Како да користи R, како да го натера Samsung e590 да инсталира било кои Java програмчиња (а не само потпишани)

Сака да проба: Да направиме еден P2P storage grid систем базиран на Tahoe или elliptics.

Миша

Знае: Wordpress, MoinMoin, IPCop и приказни за слободен софтвер и слободна култура.

Сака да дознае: како да користи Python во секоја можна пригода; користење на Gnu/Linux надвор од десктоп: мобилни уреди, гејтвеи, NAS... ; да компајлира и одржува кернел прилагоден за својот лаптоп.

Маки

Знае:Многу работи околу KDE, Linux Gaming, и доста (не)корисна теорија.

Сака да дознае: Како да направи Audio/Video workstation, како се оптимизира кернелот за даден хардвер, како се конфигурираат мрежи.

Ѓорѓи

Знае: PostgreSQL, Perl, OpenSER (обожава да користи SIP за што треба и не треба), обожава да пишува скрипти (bash & perl), финтаџиски го користи XMPP протоколот за како милува да каже "High Availability Application Clustering".

Сака да дознае: Колку и како се користи GNU/Linux во македонските компании.

Сака да види: Quake 3 на GNU/Linux со звук кој работи :). MBMS во UMTS мрежа.

Глиша

Сака да дознае/научи: Сака да го слушне Ѓорѓи да зборува за OpenSER и SIP; Како во живо да стримува некој настан на веб со слободни алатки; Како да стави Linux, Google Android, Mozilla Fennec на HTC pocketpc; Како да го конфигурира tuxonice suspend2ram и disk на Убунту лаптоп.

Золтан

Знае: да направи централизиран систем за управување со корисници и roaming profile. ldap, samba, nfs и webmin.

Алекс

Знае: Дека користењето на затворен софтвер е лошо за човечката раса; мрежно конфиурирање на ГНУ/Линукс, Џумла администирање, општо Линукс систем администрирање, компајлирање на свашта (дури и на непотребното), Електроника, Микроконтролери - Ардуино (сеуште во почетна фаза на изучување на истото поради недоволно слободно време), Програмирање на ПЛЦ контролери и други технички работи кои имаат мала допидна точка или пак немаат допирна точка со компјутери.

Са да научи: Embedded програмирање, PHP, подетално да навлезе во Мрежи.

Сака да направи: Да инсталира ГНУ/Линукс на 386ка компјутер и да го поврзи на интернет, супер компјутер (кластер) составен од стари (антички) куќишта, огромна ЛЕД коцка со РГБ диоди контролирана од Ардуино.

Далибор

Знае: Ruby (Ruby on Rails), Javascript (jQuery, Prototype).

Сака да види: Презентации за Python, Django или било што поврзано со развој на веб апликации.

gemidjy / Александар

знае дека: да, можеме! </barack obama> whoops. C/C++, Qt (професионално работам ова, yey!), Python (малку Django) и сега учам Android.
Сакам да видам: Светлината на крајот на тунелот. LAL. Хм. Андроид работилници би биле TOP!

Minimoog

Qt и Qtquick

Миопа

Crypto class

Владан

NLP, Python, CouchDB, Web frameworks, RDBMS, C и C++

Баже

Python, PostgreSQL, Machine Learning, NLP, CouchDB

Мите

Од што имам познавања:

Proffesional:

Java EE and related frameworks; Java SE and related frameworks; Basic image processing ; OO analysis and design; MongoDB; MySQL; DB2;

Not proffesional, interested in or basic knowledge of :

Other RDBMS ; C ; C# ; Lisp ; Prolog ; Clojure ; Unix command line ; Python ; Bash ; ZSH ; Scala

Види и...

Предлог_програма_за_СподелиКино