Упатство:Алтернативни интерфејси за убунту

Од Сподели wiki
Преработка од 14:33, 30 март 2012; направена од Doda (разговор | придонеси) (Создадена страница со: Ubuntu од верзијата 11.10 доаѓа со Unity графичката околина, што е радикална промена во одно...)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај

Ubuntu од верзијата 11.10 доаѓа со Unity графичката околина, што е радикална промена во однос на постарите верзии, каде што беше достапна и класичната Gnome 2 околина. Доколку сте задоволни со апликациите кои Ubuntu ги нуди од Gnome проектот, но не сте задоволни од Unity интерфејсот или пак едноставно сакате да пробате нешто друго не мора да користите постари верзии на Ubuntu или пак да реинсталирате други дистрибуции, се можете да направите за 5 минути од вашето време во Ubuntu 11.10. Ова упатство се фокусира на Убунту но сите апликации се достапни и на други Дистрибуции.

Што е Unity

[ http://unity.ubuntu.com/ Unity] Unity е графичка околина за Gnome работната околина. Unity е интерфејсот преку кој се стартуваат и менуваат апликации, додека пак Gnome ги сочинува поголемиот дел на апликации како менаџерот на датотеки. Unity е прилично неортодоксна околина, поради што многу корисници на кои не им се допаѓа Unity мислат дека Ubuntu не е за нив, што е погрешно бидејќи со Убунту или било која друга дистрибуција можете да користите што сакате, инсталацијата е неколку клика.

Надградба на Unity