Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(Листа на дежурства)
Ред 92: Ред 92:
 
| 1
 
| 1
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
| 2014-06-02 - 2014-06-08
+
| 2014-09-22 - 2014-09-28
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 2
 
| 2
 
| Дода
 
| Дода
| 2014-06-09 - 2014-06-15
+
| 2014-09-29 - 2014-10-05
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 3
 
| 3
| Мите
+
| Миша
| 2014-06-16 - 2014-06-22
+
| 2014-10-06 - 2014-10-12
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 4
 
| 4
| Миша
+
| Дамјан
| 2014-06-23 - 2014-06-29
+
| 2014-10-13 - 2014-10-19
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 5
 
| 5
| Дамјан
+
| Глиша
| 2014-06-30 - 2014-07-06
+
| 2014-10-20 - 2014-10-26
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 6
 
| 6
| Глиша
+
| Висар
| 2014-07-07 - 2014-07-13
+
| 2014-10-27 - 2014-11-02
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 7
 
| 7
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
| 2014-07-14 - 2014-07-20
+
| 2014-11-03 - 2014-11-09
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 8
 
| 8
| Висар
+
| Дода
| 2014-07-21 - 2014-07-27
+
| 2014-11-10 - 2014-11-16
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 9
 
| 9
| Андреј Т.
+
| Миша
| 2014-07-28 - 2014-08-03
+
| 2014-11-17 - 2014-11-23
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 10
 
| 10
| Дода
+
| Дамјан
| 2014-08-04 - 2014-08-10
+
| 2014-11-24 - 2014-11-30
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 11
 
| 11
| Мите
+
| Глиша
| 2014-08-11 - 2014-08-17
+
| 2014-12-01 - 2014-12-07
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 12
 
| 12
| Newk
 
| 2014-08-18 - 2014-08-24
 
| оригинално: Миша
 
|-
 
| 13
 
| Дамјан
 
| 2014-08-25 - 2014-08-31
 
|
 
|-
 
| 14
 
| Глиша
 
| 2014-09-01 - 2014-09-07
 
|
 
|-
 
| 15
 
| Андреј Т.
 
| 2014-09-08 - 2014-09-14
 
|
 
|-
 
| 16
 
 
| Висар
 
| Висар
| 2014-09-15 - 2014-09-21
+
| 2014-12-08 - 2014-12-14
 
|  
 
|  
 
|}
 
|}
 +
  
 
[[Категорија:Хаклаб]]
 
[[Категорија:Хаклаб]]

Преработка од 16:39, 28 септември 2014

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Мите 2014 nema da mozam
4 Миша јас не можам да бидам дежурен во 2012
5 Дамјан
6 Глиша
7 Јованка  ?
8 Висар

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени

Ред бр. Дежурен Датум [од-до] Забелешка
1 Андреј Т. 2014-09-22 - 2014-09-28
2 Дода 2014-09-29 - 2014-10-05
3 Миша 2014-10-06 - 2014-10-12
4 Дамјан 2014-10-13 - 2014-10-19
5 Глиша 2014-10-20 - 2014-10-26
6 Висар 2014-10-27 - 2014-11-02
7 Андреј Т. 2014-11-03 - 2014-11-09
8 Дода 2014-11-10 - 2014-11-16
9 Миша 2014-11-17 - 2014-11-23
10 Дамјан 2014-11-24 - 2014-11-30
11 Глиша 2014-12-01 - 2014-12-07
12 Висар 2014-12-08 - 2014-12-14