Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 70: Ред 70:
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.


test
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
|-
! Ред бр.
! Дежурен
! Датум
! Забелешка
|-
| 1
| Андреј Т.
| 15 јуни до 21 јуни 2015
|
|-
| 2
| Дода
| 22 јуни до 28 јуни 2015
|
|-
| 3
| Дамјан
| 29 јуни до 5 јули 2015
|
|-
| 4
| Глиша
| 6 јули до 12 јули 2015
|
|-
| 5
| Никола
| 13 јули до 19 јули 2015
|
|-
| 6
| Андреј Т.
| 20 јули до 26 јули 2015
|
|-
| 7
| Дода
| 27 јули до 2 август 2015
|
|-
| 8
| Дамјан
| 3 август до 9 август 2015
|
|-
| 9
| Глиша
| 10 август до 16 август 2015
|
|-
| 10
| Никола
| 17 август до 23 август 2015
|
|-
| 11
| Андреј Т.
| 24 август до 30 август 2015
|
|-
| 12
| Дода
| 31 август до 6 септември 2015
|
|-
| 13
| Дамјан
| 7 септември до 13 септември 2015
|
|-
| 14
| Глиша
| 14 септември до 20 септември 2015
|
|-
| 15
| Никола
| 21 септември до 27 септември 2015
|
|}

Преработка од 02:47, 4 јули 2015

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Дамјан
4 Глиша
5 Никола

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени.

Ред бр. Дежурен Датум Забелешка
1 Андреј Т. 15 јуни до 21 јуни 2015
2 Дода 22 јуни до 28 јуни 2015
3 Дамјан 29 јуни до 5 јули 2015
4 Глиша 6 јули до 12 јули 2015
5 Никола 13 јули до 19 јули 2015
6 Андреј Т. 20 јули до 26 јули 2015
7 Дода 27 јули до 2 август 2015
8 Дамјан 3 август до 9 август 2015
9 Глиша 10 август до 16 август 2015
10 Никола 17 август до 23 август 2015
11 Андреј Т. 24 август до 30 август 2015
12 Дода 31 август до 6 септември 2015
13 Дамјан 7 септември до 13 септември 2015
14 Глиша 14 септември до 20 септември 2015
15 Никола 21 септември до 27 септември 2015