Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Дежурства“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(Листа на дежурства)
Ред 86: Ред 86:
 
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа.
 
Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа.
 
Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени
 
Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени
 
  
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
 
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
Ред 97: Ред 96:
 
| 1
 
| 1
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
| 2012-12-31 - 2013-01-06
+
| 2013-02-25 - 2013-03-03
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 2
 
| 2
 
| Дода
 
| Дода
| 2013-01-07 - 2013-01-13
+
| 2013-03-04 - 2013-03-10
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 3
 
| 3
 
| Мите
 
| Мите
| 2013-01-14 - 2013-01-20
+
| 2013-03-11 - 2013-03-17
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 4
 
| 4
| Миша  
+
| Миша
| 2013-01-21 - 2013-01-27     
+
| 2013-03-18 - 2013-03-24
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 5
 
| 5
 
| Дамјан
 
| Дамјан
| 2013-01-28 - 2013-02-03
+
| 2013-03-25 - 2013-03-31
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
 
| 6
 
| 6
 
| Глиша
 
| Глиша
| 2013-02-04 - 2013-02-10
+
| 2013-04-01 - 2013-04-07
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 7
 
| 7
 
| Јованка
 
| Јованка
| 2013-02-11 - 2013-02-17
+
| 2013-04-08 - 2013-04-14
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 8
 
| 8
 
| Арангел
 
| Арангел
| 2013-02-18 - 2013-02-24
+
| 2013-04-15 - 2013-04-21
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 9
 
| 9
 +
| Висар
 +
| 2013-04-22 - 2013-04-28
 +
|
 +
|-
 +
| 10
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
| 2013-02-25 - 2013-03-03
+
| 2013-04-29 - 2013-05-05
|
+
|  
 
|-
 
|-
| 10
+
| 11
 
| Дода
 
| Дода
| 2013-03-04 - 2013-03-10
+
| 2013-05-06 - 2013-05-12
|
+
|  
 
|-
 
|-
| 11
+
| 12
 
| Мите
 
| Мите
| 2013-03-11 - 2013-03-17
+
| 2013-05-13 - 2013-05-19
|
+
|  
 
|-
 
|-
| 12
+
| 13
 
| Миша
 
| Миша
| 2013-03-18 - 2013-03-24
+
| 2013-05-20 - 2013-05-26
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
| 13
+
| 14
 
| Дамјан
 
| Дамјан
| 2013-03-25 - 2013-03-31
+
| 2013-05-27 - 2013-06-02
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
| 14
+
| 15
 
| Глиша
 
| Глиша
| 2013-04-01 - 2013-04-07
+
| 2013-06-03 - 2013-06-09
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
| 15
+
| 16
 
| Јованка
 
| Јованка
| 2013-04-08 - 2013-04-14
+
| 2013-06-10 - 2013-06-16
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
| 16
+
| 17
 
| Арангел
 
| Арангел
| 2013-04-15 - 2013-04-21
+
| 2013-06-17 - 2013-06-23
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-
| 17
+
| 18
 
| Висар
 
| Висар
| 2013-04-22 - 2013-04-28
+
| 2013-06-24 - 2013-06-30
 
|  
 
|  
 +
|}
 +
2013-04-29
 +
doda@fort [dezurni] vim tabela.py
 +
doda@fort [dezurni] ./tabela.py
 +
{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
 +
|-
 +
! Ред бр.
 +
! Дежурен
 +
! Датум [од-до]
 +
! Забелешка
 
|-
 
|-
 
| 1
 
| 1
 
| Андреј Т.
 
| Андреј Т.
 
| 2013-04-29 - 2013-05-05
 
| 2013-04-29 - 2013-05-05
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 2
 
| 2
 
| Дода
 
| Дода
 
| 2013-05-06 - 2013-05-12
 
| 2013-05-06 - 2013-05-12
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 3
 
| 3
 
| Мите
 
| Мите
 
| 2013-05-13 - 2013-05-19
 
| 2013-05-13 - 2013-05-19
|
+
|  
 
|-
 
|-
 
| 4
 
| 4
 
| Миша
 
| Миша
 
| 2013-05-20 - 2013-05-26
 
| 2013-05-20 - 2013-05-26
|
+
|
 +
|-
 +
| 5
 +
| Дамјан
 +
| 2013-05-27 - 2013-06-02
 +
|
 +
|-
 +
| 6
 +
| Глиша
 +
| 2013-06-03 - 2013-06-09
 +
|
 +
|-
 +
| 7
 +
| Јованка
 +
| 2013-06-10 - 2013-06-16
 +
|
 +
|-
 +
| 8
 +
| Арангел
 +
| 2013-06-17 - 2013-06-23
 +
|
 +
|-
 +
| 9
 +
| Висар
 +
| 2013-06-24 - 2013-06-30
 +
|
 +
|-
 +
| 10
 +
| Андреј Т.
 +
| 2013-07-01 - 2013-07-07
 +
|
 +
|-
 +
| 11
 +
| Дода
 +
| 2013-07-08 - 2013-07-14
 +
|
 +
|-
 +
| 12
 +
| Мите
 +
| 2013-07-15 - 2013-07-21
 +
|
 +
|-
 +
| 13
 +
| Миша
 +
| 2013-07-22 - 2013-07-28
 +
|
 +
|-
 +
| 14
 +
| Дамјан
 +
| 2013-07-29 - 2013-08-04
 +
|
 +
|-
 +
| 15
 +
| Глиша
 +
| 2013-08-05 - 2013-08-11
 +
|
 +
|-
 +
| 16
 +
| Јованка
 +
| 2013-08-12 - 2013-08-18
 +
|
 +
|-
 +
| 17
 +
| Арангел
 +
| 2013-08-19 - 2013-08-25
 +
|
 +
|-
 +
| 18
 +
| Висар
 +
| 2013-08-26 - 2013-09-01
 +
|  
 
|}
 
|}
 +
  
 
[[Категорија:Хаклаб]]
 
[[Категорија:Хаклаб]]

Преработка од 14:57, 24 мај 2013

Општо

 • Дежурството не е опционо. Ако си долу на листата Дежурството е задолжително.
 • дежурен може да биде секој член на хаклабот;
 • дежурниот треба да го одржува редот во хаклабот;
 • дежурниот е одговорен за се што се случува во хаклабот;
 • дежурствата траат по една недела, а дежурниот мора да е присутен на сите настани таа недела;
 • доколку дежурниот не може да присуствува на некој настан, треба самиот да си најде замена;
 • лицето што ќе го заменува дежурниот, исто така мора да е член на хаклабот;
 • размената на клучеви и друга опрема се врши помеѓу тековниот и следниот дежурен без да се замараат останатите членови.

Одговорности на дежурниот

Одговорностите на Дежурниот се прости: објави-отвори-исчисти-затвори.

 • Да ги координира содржините за настаните што ќе се случуваат таа недела во Хаклабот;
 • На блогот да ги објавува најавите за настаните минимум еден ден пред настанот;
 • да се отвори навреме хаклабот (без разлика колку настани има во неделата);
 • да го исчисти (да го собере ѓубрето по масите, да се избришат масите, со метла да го смете подот, со џогер да го избрише подот);
 • да се твитне дека е отворен #хаклаб #skopjehacklab од твитер акаунтот; DEBUGING: Заменето со shell(+node.js) скрипта.
 • да се напраи кафето и чајот;
 • да се затвори хаклабот и хаклабот да се остави во првобитната состојба;
 • по настанот да ги документира работите што се случиле во хаклабот таа недела во соодветниот ден (Прва помош, Програмски јазици, Сподели знаење)
 • да ги собере сметките за станот кои ќе ги најде доставени преку пошта и за тоа да го извести Миша по имејл.
 • да им објасни на сите нови посетители што се случува во хаклабот, да ги запознае со просторот/луѓето

Права на дежурниот

 • Дежурниот има право да обезбеди непречено функционирање на редовните активности

Горните работи се задолжителни.

Договарање на IRC или на некој друг начин да се отвори Хаклабот не е дежурство. Хаклабот мора да биде отворен за јавноста во термините за јавните настани (во моментов тоа се Понеделник/Прва помош, Четврток/Програмирање, Сабота/Сподели знаење).

Останатите часови може да се договараат по слободна воља или адхок за муабетење, сурфање, гледање документарци и рандом.


Листа на дежурни

Доколку не сте во можност да бидете дежурни повеќе од 2 недели за дежурство запишете во забелешка и објавете на мејлинг листата. Доколку сакате да се додадете пишете на мејлинг листа.

Ред бр. Дежурен Забелешка
1 Андреј Т.
2 Дода
3 Мите
4 Миша јас не можам да бидам дежурен во 2012
5 Дамјан
6 Глиша
7 Јованка
8 Арангел
9 Висар

Листа на дежурства

Ова е автоматски генерерирана листа на дежурни со две ротации, доколку не сте во можност да бидете дежурни некоја недела или ден запишете во забелешка и пишете на мејлинг листа. Доколку сте дежурен во вашиот google calendar е вметнат нов календар насловен „Хаклаб: Дежурства“ со настан за деновите кога сте дежурни. Поставете ги известувањата за да бидете навреме известени

Ред бр. Дежурен Датум [од-до] Забелешка
1 Андреј Т. 2013-02-25 - 2013-03-03
2 Дода 2013-03-04 - 2013-03-10
3 Мите 2013-03-11 - 2013-03-17
4 Миша 2013-03-18 - 2013-03-24
5 Дамјан 2013-03-25 - 2013-03-31
6 Глиша 2013-04-01 - 2013-04-07
7 Јованка 2013-04-08 - 2013-04-14
8 Арангел 2013-04-15 - 2013-04-21
9 Висар 2013-04-22 - 2013-04-28
10 Андреј Т. 2013-04-29 - 2013-05-05
11 Дода 2013-05-06 - 2013-05-12
12 Мите 2013-05-13 - 2013-05-19
13 Миша 2013-05-20 - 2013-05-26
14 Дамјан 2013-05-27 - 2013-06-02
15 Глиша 2013-06-03 - 2013-06-09
16 Јованка 2013-06-10 - 2013-06-16
17 Арангел 2013-06-17 - 2013-06-23
18 Висар 2013-06-24 - 2013-06-30

2013-04-29 doda@fort [dezurni] vim tabela.py doda@fort [dezurni] ./tabela.py

Ред бр. Дежурен Датум [од-до] Забелешка
1 Андреј Т. 2013-04-29 - 2013-05-05
2 Дода 2013-05-06 - 2013-05-12
3 Мите 2013-05-13 - 2013-05-19
4 Миша 2013-05-20 - 2013-05-26
5 Дамјан 2013-05-27 - 2013-06-02
6 Глиша 2013-06-03 - 2013-06-09
7 Јованка 2013-06-10 - 2013-06-16
8 Арангел 2013-06-17 - 2013-06-23
9 Висар 2013-06-24 - 2013-06-30
10 Андреј Т. 2013-07-01 - 2013-07-07
11 Дода 2013-07-08 - 2013-07-14
12 Мите 2013-07-15 - 2013-07-21
13 Миша 2013-07-22 - 2013-07-28
14 Дамјан 2013-07-29 - 2013-08-04
15 Глиша 2013-08-05 - 2013-08-11
16 Јованка 2013-08-12 - 2013-08-18
17 Арангел 2013-08-19 - 2013-08-25
18 Висар 2013-08-26 - 2013-09-01