Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Компјутери“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
Ред 5: Ред 5:
 
- Некој полајт desktop environment/window manager, у игра се: xfce, awesome, па дури и GNOME Classic (никако Unity!)
 
- Некој полајт desktop environment/window manager, у игра се: xfce, awesome, па дури и GNOME Classic (никако Unity!)
  
- Кирилична поддршка со некоја од опцииве за layout switching: ctrl:swapcaps или grp:alt_shift_toggle
+
- Кирилична поддршка со некоја од опцииве за layout switching: ctrl:swapcaps или grp:alt_shift_toggle (или осигурај се дека другите ја знаат комбинацијата ако не е една од овие две)
 +
 
 +
- Некој модерен интернет прелистувач, може Firefox или Chromium
  
  

Преработка од 21:05, 6 јули 2012

Што треба да имаат инсталирано сите компјутери во хаклаб кои што би се користеле од посетителите?

- Некоја од GNU/Linux дистрибуциите достапни преку boot серверот во КИКА

- Некој полајт desktop environment/window manager, у игра се: xfce, awesome, па дури и GNOME Classic (никако Unity!)

- Кирилична поддршка со некоја од опцииве за layout switching: ctrl:swapcaps или grp:alt_shift_toggle (или осигурај се дека другите ја знаат комбинацијата ако не е една од овие две)

- Некој модерен интернет прелистувач, може Firefox или Chromium


Битно:

export http_proxy=192.168.88.49

за да го користиме локалниот debproxy сервер за надградба на локалните debian/ubuntu инсталации, наместо да влечеме се од интернет all over again