Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Курсеви/Вовед во програмирање“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Создадена страница со: == Практичен вовед во програмирање == programming 101 Ова е основен курс за програмирање за...)
 
Ред 16: Ред 16:
* '''Модули и пакети''' - за кутијата со алати на python
* '''Модули и пакети''' - за кутијата со алати на python


* Практичен пример: '''Адресар''' - ги зачувува адресите и телефоните по име и презиме, за подоцна лесно да може да се пребаруваат
Практични примери:
* Практичен пример: '''Веб кролер''' - може да зачува содржина од цел веб сајт, и од неа да ги извади корисните работи.
* '''Адресар''' - ги зачувува адресите и телефоните по име и презиме, за подоцна лесно да може да се пребаруваат
* '''Веб кролер''' - може да зачува содржина од цел веб сајт, и од неа да ги извади корисните работи.

Преработка од 16:45, 27 септември 2012

Практичен вовед во програмирање

programming 101

Ова е основен курс за програмирање за кој не се потребни никакви предзнаења. Со него ќе ги научите концептите на програмирањето, основните делови на програмскиот јазик python и некои корисни алатки што ќе биде доволно да пишувате основни програми, а ќе можете и со леснотија да се впуштите во проучување и на покомплексни програмски концепти, програмирање за веб, десктоп, мрежи итн.

Предвидено е курсот да трае 5-6 недели, една сесија неделно со по два часа.

Преглед на курсот

  • Основи на програмирање - што е изворен код, како се структурирани програмите, како се извршуваат
  • Имиња, вредности, типови - кои се основни градбени единки на програмите
  • Контрола на тек - кој дел од кодот се извршува сега, како да се прескокне дел од програмата, а како да се повтори некој друг. како да се справиме со грешки
  • Функции - што да се прави кога некој дел од кодот ни треба почесто
  • Модули и пакети - за кутијата со алати на python

Практични примери:

  • Адресар - ги зачувува адресите и телефоните по име и презиме, за подоцна лесно да може да се пребаруваат
  • Веб кролер - може да зачува содржина од цел веб сајт, и од неа да ги извади корисните работи.