Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Курсеви/Arduino“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 1: Ред 1:


== Internet of things  101 ==
== Мини курс за користење и програмирање на Arduino за почетници ==
[[Податотека:Arduino_uno_test.jpg|thumb|left|120x120]]
[[Податотека:Arduino_uno_test.jpg|thumb|left|120x120]]


Мини курс за користење и програмирање на Arduino за почетници
Internet of things  101


Курсот претставува вовед во електроника на микроконтролери со помош на Ардуино, има практична природа и би ви овозможил реализирање на вашите
Курсот претставува вовед во електроника на микроконтролери со помош на Ардуино, има практична природа и би ви овозможил реализирање на вашите
Ред 15: Ред 15:


Поради просторни можности, максимум 10 слушатели може да учествуваат на курсот. Доколку има интерес за повеќе може да се организира уште дополнителни термини.
Поради просторни можности, максимум 10 слушатели може да учествуваат на курсот. Доколку има интерес за повеќе може да се организира уште дополнителни термини.


==Програма==
==Програма==

Преработка од 20:45, 16 септември 2012

Мини курс за користење и програмирање на Arduino за почетници

120x120

Internet of things 101

Курсот претставува вовед во електроника на микроконтролери со помош на Ардуино, има практична природа и би ви овозможил реализирање на вашите проекти или уметнички инсталации.

Александар Лазаров (авторот на популарната LED коцка) ќе се обиде со едноставен јазик и практични примери да ви го доближи ардуиното како отворена платформа и слободен хардвер, и начинот на кој што можете да го употребувата, надградувате и како практично да ги надминете границите на вашата имагинација.

Времетраењето на курсот е 4 часа од по 45 минунти, поделени во два дена. Цената на курсот во кое е вклучено комплетчето за работа е 3500 денари.

Што се добива во комплетчето: 1 Ардуино + 1 Бредборд + 10 ледици + 1 температурен сензор + жички

Поради просторни можности, максимум 10 слушатели може да учествуваат на курсот. Доколку има интерес за повеќе може да се организира уште дополнителни термини.

Програма

Kurs.jpg

Ден прв 16 октомври 2012

 • Што е интернет на стварите ?
 • Што е ардуино и како да го користам
 • Како да го „натерам“ ардуиното да прави работи за мене
  • ЛЕД Коцка
  • Мериме (температура, број на уреди)
  • Контрола (Клима уред, печка)

Ден втор 17 октомври 2012

 • Ардуино + протоборд + диода
 • Ардуино програмирање (IDE)
 • Свети, Мери, Трепкај

Комплетче за курсот

 • Ардуино еден
 • УСБ Кабел
 • Бредборд
 • 10 Диоди
 • 1 Температурен сензор
 • Кабли

Пријава

Рокот за пријавување е 1ви Октомври. Може да се пријавите на линкот подолу :

http://0.mk/arduino-prijava

Цена на целиот курс е 3500 денари, цена на курсот без комплетче е 2300 денари. Вредноста на комплетчето е 1200 денари. Ако веќе имате ардуино, потребно е само да уплатите 2300 денари за самиот курс.

Средствата се распределени на следниов начин, 300 денари од секоја пријава одат за поддршка на хаклабот КИКА, 2000 одат како хонорар за организаторот на курсот.

Галерија