Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Проекти/KIKA in space“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
(Не се прикажани 24 меѓувремени преработки од 4 корисници)
Ред 1: Ред 1:
[[Податотека:Привремено-лого.png|thumb|200px|right|Привремено лого за проектот.]]
[[Податотека:Лого-од-Гоце.png|thumb|200px|right|Лого за проектот изработено од Гоце Митевски (CC BY-SA 3.0).]]
 


== Што? ==
== Што? ==
[[Податотека:Привремено-лого.png|thumb|200px|left|Уште едно лого за проектот.]]
Сакаме да лансираме суб-орбитален балон. Всушност weather baloon со payload со инструменти, камера и радио-предавател. Постои нешто што се вика balloonchallenge, каде што регистриравме тим : http://balloonchallenge.org/teams/119 . Истотака поентата е да имаме падобран на самиот payload што ќе се активира после пукање на балонот (некаде многу високо) и ќе го контролира и забави паѓањето на истиот. Треба да имаме и beacon со помош на кој ќе го најдеме кога ќе падне на земја.
Сакаме да лансираме суб-орбитален балон. Всушност weather baloon со payload со инструменти, камера и радио-предавател. Постои нешто што се вика balloonchallenge, каде што регистриравме тим : http://balloonchallenge.org/teams/119 . Истотака поентата е да имаме падобран на самиот payload што ќе се активира после пукање на балонот (некаде многу високо) и ќе го контролира и забави паѓањето на истиот. Треба да имаме и beacon со помош на кој ќе го најдеме кога ќе падне на земја.


Ред 12: Ред 14:
** http://www.ebay.com/itm/10-New-Red-100-Gram-Weather-Balloon-5-ft-Meteorological-Balloons-/171633567553?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123
** http://www.ebay.com/itm/10-New-Red-100-Gram-Weather-Balloon-5-ft-Meteorological-Balloons-/171633567553?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123
** http://www.amazon.com/dia-Professional-Weather-Balloon-600g/dp/B004RK2RAU
** http://www.amazon.com/dia-Professional-Weather-Balloon-600g/dp/B004RK2RAU
** http://www.drmilitary.com/?p=productsMore&iProduct=117&sName=meteoroloski-balon-tip-cr-800-jna-%28-nov-u-celofanu-%29-


* Предавател
* Предавател
Ред 24: Ред 27:


* Батерии
* Батерии
** http://www.loging.mk/1105/181108/0/ShowProduct/Rechargeable_battery
** HQ-LITH-AA-01 - http://www.loging.mk/1122/188223/0/ShowProduct/Lithium_battery_AA
** http://www.ebay.com/itm/10-x-NiCd-4-5-SubC-Sub-C-1-2V-1600mAh-Rechargeable-Battery-with-Tab-Blue-/130807945134?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e74c2d7ae
 
** http://www.loging.mk/1121/178114/0/ShowProduct/Litiumska_baterija_AA
* GPS
** Ова работи одлично. Ни треба SIM со Voice+SMS. http://www.ebay.co.uk/itm/181508528763?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
** Не е тестирано. http://www.ebay.co.uk/itm/251770975721?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT


== Brainstorming ==
== Brainstorming ==
Ред 42: Ред 47:
=== Електроника ===
=== Електроника ===


Целиот систем најдобро е да работи на 3v3. Да се напојува со battery pack од 4 батерии, две сериски со две такви паралелно. Напонот од battery pack-от (~3V) ќе се качи на 3v3 со помош на boost конвертор. Може да се користи некој од TI : [http://www.ti.com/product/TPS63001 TPS63001] ; [http://www.ti.com/product/tps61291 TPS61291] етц... Главниот микро ќе биде AtMega328P, најверојатно SMD варијанта со TCXO (Temperature Compensated Crystal Oscillator) за да ја компензираме работата при шетање на температурата. Сите сензори ќе бидат врзани на него преку соодветните bus-ови : I²C, 1-Wire, SPI, UART. Микроконтролерот ќе биде поврзан на предавателот, кој ќе го модулира со FSK или AFSK модулација (треба да се тестира и одлучи со експерименти).
Целиот систем најдобро е да работи на 3v3. Да се напојува со battery pack од 4 батерии, две сериски со две такви паралелно. Напонот од battery pack-от (~3V) ќе се качи на 3v3 со помош на boost конвертор. Може да се користи некој од TI : [http://www.ti.com/product/tps61291 TPS61291] [http://www.ti.com/product/tps63030 TPS63030]етц... Главниот микро ќе биде AtMega328P, најверојатно SMD варијанта со TCXO (Temperature Compensated Crystal Oscillator) за да ја компензираме работата при шетање на температурата. Сите сензори ќе бидат врзани на него преку соодветните bus-ови : I²C, 1-Wire, SPI, UART. Микроконтролерот ќе биде поврзан на предавателот, кој ќе го модулира со FSK или AFSK модулација (треба да се тестира и одлучи со експерименти).
 
Како би изгледал системот:
 
[[Податотека:System_overview.jpg|600px]]
 
=== Антена ===


=== Кукиште ===
=== Кукиште ===
Ред 105: Ред 116:
* Предавател за телеметрија
* Предавател за телеметрија
* Акселерометар + [http://www.ebay.com/itm/221572063170?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Gyro - MPU-6050. Порачани два (Aleks)]
* Акселерометар + [http://www.ebay.com/itm/221572063170?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Gyro - MPU-6050. Порачани два (Aleks)]
* GPS
* GPS [http://www.ebay.com/itm/200911914297?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Ublox NEO-6M]
* Термометари - DS18B20 - три, до електрониката, до батеријата и надвор
* Термометари - DS18B20 - три, до електрониката, до батеријата и надвор
* Барометар
* Барометар
* Сензор за влажност - DHT22
* Гајгер-Милеров ?
* Гајгер-Милеров ?
* ???
* ???
Ред 127: Ред 139:
|-
|-
| 1
| 1
| Балони
| Балони (од USA)
| $60 за 10 балони + $32 шипинг = $92
| $60 за 10 балони + $32 шипинг = $92
| 5000 МКД
| 5000
|  
| Прво ќе пробаме со српските
|-
|- style="background-color: lightgreen;"
| 2
| 2
| Хелиум
| Балони (од Србија) x 9
|  
| 3.5€ по балон, x 9 + 5€ пат = 36.5€
|  
| 2246
|
| Владан ги донесе! Yay!
|-
|-
| 3
| 3
| Предавател
| Хелиум
|
|
|
|-
|
|
|
|
|
|-
|
|
|  
|  
|  
|  
|
|
|- style="background-color: lightgreen;"
| 4
| Предавател - FM-TX1
| 22.2142 GBP
| 1790
| Пристигнато преку Владан
|- style="background-color: lightgreen;"
| 5
| Предавател - HX1
| 22.5 GBP
| 1850
| Порачано од UK преку fau - пристигнато
|- style="background-color: lightgreen;"
| 6
| Камери (x2)
| $13.70
| 730
| Пристигнато
|- style="background-color: lightgreen;"
| 7
| Акселерометар + Gyro (x2)
| $4.20
| 223
| Пристигнато
|- style="background-color: lightgreen;"
| 8
| GPS
| $12.16
| 660
| Пристигнато
|- style="background-color: lightgreen;"
| 9
| GPS + GSM
| $20
| 1110
| Пристигнато
|-
|-
|  
|  
Ред 163: Ред 199:
|}
|}


== Донации ==


'''Добиено средства од (i.e. ако си донирал пари, пиши се):'''
За проектот можете да донирате на жиро-сметката на Слободен софтвер Македонија, преку образецот ПП10 (уплатница) за готовински уплати или пак преку образецот ПП30 (налог за пренос) за безготовински уплати. Ви благодариме!


{| class="wikitable" border="1" cellpadding="3" cellspacing="1"
! Кој
! Колку
|-
| Сашо
| 100€
|-
|
|
|}


== Тим ==
'''За уплати од Република Македонија:'''
 
''Назив и седиште на примач:'' Слободен софтвер Македонија ул. Злате Михајловски бр. 26 1000 Скопје
 
''Сметка:'' 210057088340110
 
''Банка:'' НЛБ Тутунска Скопје
 
''Приходна шифра:'' 562 (Уплати за донации)
 
''Цел на дознака:'' донација за проект КИКА
 


Алекс
'''За уплати, надвор од Република Македонија:'''


Андреј
''IBAN:'' MK07210057088340110


Остали??
''SWIFT:'' TUTNMK22


== Легални работи ==
== Легални работи ==

Последна преработка од 19:52, 3 мај 2016

Лого за проектот изработено од Гоце Митевски (CC BY-SA 3.0).


Што?

Уште едно лого за проектот.

Сакаме да лансираме суб-орбитален балон. Всушност weather baloon со payload со инструменти, камера и радио-предавател. Постои нешто што се вика balloonchallenge, каде што регистриравме тим : http://balloonchallenge.org/teams/119 . Истотака поентата е да имаме падобран на самиот payload што ќе се активира после пукање на балонот (некаде многу високо) и ќе го контролира и забави паѓањето на истиот. Треба да имаме и beacon со помош на кој ќе го најдеме кога ќе падне на земја.

-- Алекс: Најверојатно е најдобро да имаме уште еден мини-предавател на 80M (3MHz), затоа што имам лисичар за тоа подрачје. http://www.qsl.net/on7yd/atx80.htm

Потребни материјали за набавка

Ова се материјалите и операмата која што треба да ја имаме за успешно да го лансираме и потоа пронајдиме балонот (дополни по потреба!)

Brainstorming

Очекувана температура по патот до рајот

Вака би се движела температурата :

Temperature-vs-altitude.jpg

Треба да се води сметка електрониката да се заштити од ниската температура што би можела да настапи на ~20 километри (до таму каде што би летал балонот пред пукање)

Водич за тракинг

http://ukhas.org.uk/guides:tracking_guide (ќе користиме готов софтвер или ќе се правиме паметни, да хакираме нешто наше?)

Електроника

Целиот систем најдобро е да работи на 3v3. Да се напојува со battery pack од 4 батерии, две сериски со две такви паралелно. Напонот од battery pack-от (~3V) ќе се качи на 3v3 со помош на boost конвертор. Може да се користи некој од TI : TPS61291 TPS63030етц... Главниот микро ќе биде AtMega328P, најверојатно SMD варијанта со TCXO (Temperature Compensated Crystal Oscillator) за да ја компензираме работата при шетање на температурата. Сите сензори ќе бидат врзани на него преку соодветните bus-ови : I²C, 1-Wire, SPI, UART. Микроконтролерот ќе биде поврзан на предавателот, кој ќе го модулира со FSK или AFSK модулација (треба да се тестира и одлучи со експерименти).

Како би изгледал системот:

System overview.jpg

Антена

Кукиште

Направено од морска-пена. Ќе треба да ставиме и некаков изолатор на топлина, пур-пена ? + Треба да е somewhat водо-отпорно. Замисли слета во Вардар или во нечија када.

Пресметки за хелиум

Cubic Feet Helium Required = Total Lift Required (in grams) * 0.035

Буџет: тежина

Што Колку тежи (g)
Балонот
Батериите со држачот
Електрониката (цела)
Антената
Падобранот

Буџет: потрошувачка

Што Колку троши струја (mA)
Камери
Предавател (при предаја)
Микроконтролер + Сензори (вкупно)

Payload, што сакаме да има

Ограничување на тежина : 400g MAX

Time table

Лансирање: меѓу 10-ти и 27-ми април (за да биде во рамки на balloon challenge)

Финансии и буџет

Ставки (дополни по потреба):

# Ставка Цена во оргинална валута Цена во денари Статус (набавено или не)
1 Балони (од USA) $60 за 10 балони + $32 шипинг = $92 5000 Прво ќе пробаме со српските
2 Балони (од Србија) x 9 3.5€ по балон, x 9 + 5€ пат = 36.5€ 2246 Владан ги донесе! Yay!
3 Хелиум
4 Предавател - FM-TX1 22.2142 GBP 1790 Пристигнато преку Владан
5 Предавател - HX1 22.5 GBP 1850 Порачано од UK преку fau - пристигнато
6 Камери (x2) $13.70 730 Пристигнато
7 Акселерометар + Gyro (x2) $4.20 223 Пристигнато
8 GPS $12.16 660 Пристигнато
9 GPS + GSM $20 1110 Пристигнато

Донации

За проектот можете да донирате на жиро-сметката на Слободен софтвер Македонија, преку образецот ПП10 (уплатница) за готовински уплати или пак преку образецот ПП30 (налог за пренос) за безготовински уплати. Ви благодариме!


За уплати од Република Македонија:

Назив и седиште на примач: Слободен софтвер Македонија ул. Злате Михајловски бр. 26 1000 Скопје

Сметка: 210057088340110

Банка: НЛБ Тутунска Скопје

Приходна шифра: 562 (Уплати за донации)

Цел на дознака: донација за проект КИКА


За уплати, надвор од Република Македонија:

IBAN: MK07210057088340110

SWIFT: TUTNMK22

Легални работи

 • Лансирање на балонот
  • Треба да се провери дали и како е возможно легално да се лансира балонот.
 • Радио-фрекфенциски опсег
  • На балонот ќе користиме радио-предавател кој што ќе работи на 2m радио-аматерското подрачје т.е. 144MHz band. Алекс има класа А радио-аматерска дозвола, со повикувачки знак Z32AL - решено.

PR + Спамирање

 • Маички
 • Лого
 • Флаери
 • Знаменце

Презентации по факултети

Дали ќе го правиме ова ?

 • Електро
 • Финки
 • Штип
 • Тетово можеби?