Хаклаб/Проекти/KIKA in space

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што?

Сакаме да лансираме суб-орбитален балон. Всушност weather baloon со payload со инструменти, камера и радио-предавател. Постои нешто што се вика balloonchallenge, каде што регистриравме тим : http://balloonchallenge.org/teams/119 . Истотака поентата е да имаме падобран на самиот payload што ќе се активира после пукање на балонот (некаде многу високо) и ќе го контролира и забави паѓањето на истиот. Треба да имаме и beacon со помош на кој ќе го најдеме кога ќе падне на земја.

-- Алекс: Најверојатно е најдобро да имаме уште еден мини-предавател на 80M (3MHz), затоа што имам лисичар за тоа подрачје. http://www.qsl.net/on7yd/atx80.htm

Потребни материјали

Ова се материјалите и операмата која што треба да ја имаме за успешно да го лансираме и потоа пронајдиме балонот (дополни по потреба!)

Brainstorming

Очекувана температура по патот до рајот

Вака би се движела температурата :

Temperature-vs-altitude.jpg

Треба да се води сметка електрониката да се заштити од ниската температура што би можела да настапи на ~20 километри (до таму каде што би летал балонот пред пукање)

Payload, што сакаме да има

Ограничување на тежина : 400g MAX

 • Падобран (од лесно платно или лесна ткаенина)
 • Камера (нема да оди во живо, туку ќе снима на SD картица. Може и две да имаме за два различни агли. Зависи од тежината. телефон maybe?)
 • NiCd battery pack, NiCd - поради можноста за работење на ниски температури
 • Предавател за телеметрија
 • Акселерометар + Gyro - MPU-6050. Порачани два (Aleks)
 • GPS
 • Термометари - DS18B20 - три, до електрониката, до батеријата и надвор
 • Барометар
 • ???

Time table

Лансирање: меѓу 10-ти и 27-ми април (за да биде во рамки на balloon challenge)

Буџет

Тим

Алекс

Андреј

Остали??

Легални работи

 • Лансирање на балонот
  • Треба да се провери дали и како е возможно легално да се лансира балонот.
 • Радио-фрекфенциски опсег
  • На балонот ќе користиме радио-предавател кој што ќе работи на 2m радио-аматерското подрачје т.е. 144MHz band. Алекс има класа А радио-аматерска дозвола, со повикувачки знак Z32AL - решено.

PR