Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Проекти/LED Cube“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(Буџет / финансии)
(Логика за мултиплексирање)
Ред 11: Ред 11:
  
 
=== Логика за мултиплексирање ===
 
=== Логика за мултиплексирање ===
8  x  8-битни бафери со лач меморија  -  74HC574
+
<s>8  x  8-битни бафери со лач меморија  -  74HC574</s> - Набавено 10 парчиња
  
1  x  3-to-8 multiplexer              -  74HC138
+
<s>1  x  3-to-8 multiplexer              -  74HC138</s> - Набавено 2 парчиња
  
64  x  Отпорници за х.матрица          -  Нахнадно ќе се пресмета
+
<s>64  x  Отпорници за х.матрица          -  180оми</s>  - Набавено 80 парчиња
  
 
16  x  2n2222 транзистори
 
16  x  2n2222 транзистори
Ред 21: Ред 21:
 
16  x  отпорници за база на тран.      -  1k
 
16  x  отпорници за база на тран.      -  1k
  
10  x  .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата
+
<s>10  x  .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата</s> - Набавено 10 парчиња
  
 
8  x  Pull-UP оптпорници              -  Нахнадно ќе се пресмета
 
8  x  Pull-UP оптпорници              -  Нахнадно ќе се пресмета
 +
 +
<s>10  х  20DIP за бафери</s> - Набавено
 +
 +
<s>2  х  16DIP за мултиплексерот</s> - Набавено
  
 
=== Контролна логика ===
 
=== Контролна логика ===

Преработка од 00:56, 20 февруари 2011

Што ?

Вики страница поврзана со изградбата на LED Cube проектот. На крај треба да добиеме вакво нешто : http://www.youtube.com/watch?v=6mXM-oGggrM&feature=player_embedded

Хардвер / софтвер

Ќе ја користиме шемата и реализацијата која што може да се најде на http://www.instructables.com/id/Led-Cube-8x8x8/ поради тоа што е добро оформена и добро осмислена. Доколку има потреба ќе ја менуваме along the way.

Софтверот ќе го пишуваме сами.

Компоненти

Компоненти кои што ни требаат :

LED диоди

512 x Плави ЛЕД диоди - дифузирани

Логика за мултиплексирање

8 x 8-битни бафери со лач меморија - 74HC574 - Набавено 10 парчиња

1 x 3-to-8 multiplexer - 74HC138 - Набавено 2 парчиња

64 x Отпорници за х.матрица - 180оми - Набавено 80 парчиња

16 x 2n2222 транзистори

16 x отпорници за база на тран. - 1k

10 x .1uF кондензатори за напонско стабилизирање на uC-ата - Набавено 10 парчиња

8 x Pull-UP оптпорници - Нахнадно ќе се пресмета

10 х 20DIP за бафери - Набавено

2 х 16DIP за мултиплексерот - Набавено

Контролна логика

1 x Микроконтролер - AtMega328

Плочки и остало

1 x Иверица за подлога

1 x плексиглас за оклоп (?)

Буџет / финансии

Платено по 200 денари Дамјан и Алекс.

Луѓе

N/A yet.