Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/Dyndns“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(Создадена страница со: На brok.local има idyndns клиент. root@brok:~# cat /etc/inadyn.conf username slobodensoftver password <pass> alias skopjehacklab.no-ip.o...)
 
Ред 1: Ред 1:
 +
=== Општо ===
 +
ДНС-и за хаклаб интернетот:
 +
 +
* hacklab.ot.mk CNAME skopjehacklab.no-ip.org
 +
* hacklab-telekabel.no-ip.org
 +
* hacklab-blizoo.no-ip.org
 +
 +
 +
=== Примарен линк днс ===
 
На brok.local има idyndns клиент.
 
На brok.local има idyndns клиент.
  
Ред 10: Ред 19:
 
  forced_update_period 86400000
 
  forced_update_period 86400000
  
Тој го ажурира skopjehacklab.no-ip.org преку примарниот интернет линк во моментот.
+
Тој го ажурира skopjehacklab.no-ip.org преку примарниот интернет линк во моментот на ажурирање.
 +
 
 +
=== Поединечни днс записи ===
  
 
За да имаме hacklab-telekabel и hacklab-blizoo ставени се статички рути спрема ipv4.ot.mk да оди секој пат преку Телекабел а до testip.ot.mk да оди секој пат преку Blizoo.
 
За да имаме hacklab-telekabel и hacklab-blizoo ставени се статички рути спрема ipv4.ot.mk да оди секој пат преку Телекабел а до testip.ot.mk да оди секој пат преку Blizoo.
  
 
  ip route add 77.93.223.195/32 dev eth0 #
 
  ip route add 77.93.223.195/32 dev eth0 #
  inadyn --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-telekabel.no-ip.org --ip_server_name ipv4.ot.mk:80 /get
+
  inadyn --background --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-telekabel.no-ip.org --ip_server_name ipv4.ot.mk:80 /get
  
 
  ip route add 95.211.171.86/32 dev eth2
 
  ip route add 95.211.171.86/32 dev eth2
  inadyn --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-blizoo.no-ip.org --ip_server_name testip.ot.mk:80 /get
+
  inadyn --background --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-blizoo.no-ip.org --ip_server_name testip.ot.mk:80 /get
  
 
[[Категорија:Хаклаб]]
 
[[Категорија:Хаклаб]]

Преработка од 12:18, 26 декември 2012

Општо

ДНС-и за хаклаб интернетот:

  • hacklab.ot.mk CNAME skopjehacklab.no-ip.org
  • hacklab-telekabel.no-ip.org
  • hacklab-blizoo.no-ip.org


Примарен линк днс

На brok.local има idyndns клиент.

root@brok:~# cat /etc/inadyn.conf 
username slobodensoftver
password <pass>
alias skopjehacklab.no-ip.org
dyndns_system default@no-ip.com
background
update_period 600000
forced_update_period 86400000

Тој го ажурира skopjehacklab.no-ip.org преку примарниот интернет линк во моментот на ажурирање.

Поединечни днс записи

За да имаме hacklab-telekabel и hacklab-blizoo ставени се статички рути спрема ipv4.ot.mk да оди секој пат преку Телекабел а до testip.ot.mk да оди секој пат преку Blizoo.

ip route add 77.93.223.195/32 dev eth0 #
inadyn --background --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-telekabel.no-ip.org --ip_server_name ipv4.ot.mk:80 /get
ip route add 95.211.171.86/32 dev eth2
inadyn --background --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-blizoo.no-ip.org --ip_server_name testip.ot.mk:80 /get