Хаклаб/Dyndns

Од Сподели wiki
Преработка од 12:15, 26 декември 2012; направена од Glisha (разговор | придонеси) (Создадена страница со: На brok.local има idyndns клиент. root@brok:~# cat /etc/inadyn.conf username slobodensoftver password <pass> alias skopjehacklab.no-ip.o...)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај

На brok.local има idyndns клиент.

root@brok:~# cat /etc/inadyn.conf 
username slobodensoftver
password <pass>
alias skopjehacklab.no-ip.org
dyndns_system default@no-ip.com
background
update_period 600000
forced_update_period 86400000

Тој го ажурира skopjehacklab.no-ip.org преку примарниот интернет линк во моментот.

За да имаме hacklab-telekabel и hacklab-blizoo ставени се статички рути спрема ipv4.ot.mk да оди секој пат преку Телекабел а до testip.ot.mk да оди секој пат преку Blizoo.

ip route add 77.93.223.195/32 dev eth0 #
inadyn --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-telekabel.no-ip.org --ip_server_name ipv4.ot.mk:80 /get
ip route add 95.211.171.86/32 dev eth2
inadyn --dyndns_system default@no-ip.com -u slobodensoftver -p <pass> -a hacklab-blizoo.no-ip.org --ip_server_name testip.ot.mk:80 /get