Хаклаб/RadioStream

Од Сподели wiki
Преработка од 16:22, 1 ноември 2012; направена од Дамјан (разговор | придонеси) (Создадена страница со: === Хардвер === === Софтвер === * Archlinux - ризично но секогаш ажурно :) * ices2 - https://aur.archlinux.org/packa...)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на: содржини, барај

Хардвер

Софтвер

Подесувања

Системот користи systemd. Enable-ирани сервиси се:

  • avahi-daemon.service
  • cronie.service
  • dhcpcd@eth0.service
  • ntpd.service
  • radio.service

/etc/systemd/system/radio.service е специфичен сервис фајл кој го подесува tuner-от и mixer-от i на крај го старта ices streaming клиентот. Корисникот radio е член на групите audio и video, за да може да пристапи до /dev/snd/* и /dev/radio* [Unit] Description=Ices streaming client for Kanal 103 Wants=autossh-radio.service After=autossh-radio.service

[Service] ExecStartPre=/usr/bin/fm on ExecStartPre=/usr/bin/fm 97.60

  1. ExecStartPre=/usr/bin/fm 103.00

ExecStartPre=/usr/bin/amixer set "Line" cap ExecStartPre=/usr/bin/amixer set "Capture" 6 ExecStartPre=/usr/bin/amixer set "Capture" cap ExecStart=/usr/bin/ices /home/radio/ices/config.xml Restart=always User=radio

[Install] WantedBy=multi-user.target Во нашиот случај ices stream-а преку ssh тунел, кој мора да се воспостави пред ice. Затоа и горниот сервис зависи од следниов /etc/systemd/system/autossh-radio.service: [Unit] Description=Autossh for radio tunnel

[Service] Environment=AUTOSSH_LOGLEVEL=4 ExecStart=/usr/bin/autossh -M 0 -N -L 46202:localhost:46202 radio@bittshare.org Restart=always User=radio

[Install] WantedBy=multi-user.target