Разлика помеѓу преработките на „Хаклаб/TODO“

Од Сподели wiki
Прејди на: содржини, барај
(aojLniBvyIv)
с (Отстрането уредувањето на 121.123.206.132 (разговор), вратено на последната верзија на Aleks)
Ред 1: Ред 1:
X9opzO  <a href="http://czuaaawsqfex.com/">czuaaawsqfex</a>, [url=http://khuzzibpyzzo.com/]khuzzibpyzzo[/url], [link=http://vdouaolifbft.com/]vdouaolifbft[/link], http://vtczwusmsihr.com/
+
'''Работи што треба да се направат за да го профункционираме Хаклаб-от.'''
 +
 
 +
Забелешка: ''wiki страниците не се за дискусија, дискусиите се за на мејлиг листа или irc. Wiki страниците се за предлози и заклучоци.''
 +
 
 +
=== Основно ===
 +
* <s>Име</s> - Хаклаб „КИКА“ (Кика е: Информации. Култура. Автономија.)
 +
* Мото [Технологија со човечки лик]
 +
* Опис
 +
* Лого
 +
* [[Хаклаб/КуќенРед|Куќен ред]]
 +
 
 +
=== Инвентар ===
 +
* <s>Маси</s>
 +
* <s>Столчиња</s>
 +
* <s>Mate-mat - автомат за пијалоци и грицки: иако е добра идеја веројатно тешко ќе се оствари. на пример во http://www.kafevending.com.mk/ минимум кафиња дневно што треба да се испијат е 30 за тие воопшто да имаат есап да стават машина.</s>
 +
* Огласна табла (плута или бела табла за фломастери?)
 +
* <s>Бела табла за презентации пишување и сл.</s>
 +
* <s>Грејно тело (плинска греалка?)</s>
 +
* полици
 +
 
 +
=== Опрема ===
 +
* озвучување за Сподели Кино
 +
* Платно за проекции (иако има ѕид кој може да се искористи за истото)
 +
* Принтер (затребува)
 +
* <s>Рутер и wifi аccess-point (се во едно или посебни)</s>
 +
* <s>Switch(еви)</s> (делумно имаме)
 +
* <s>Етернет кабли</s>
 +
* <s>Интернет (ова спаѓа во инвентар или опрема?)</s>
 +
* Toolbox (штрафцигери и крстачи, фазомер, клешти, леткум и сл.)
 +
* <s>Селотејп</s>
 +
* <s>Усисивач</s>
 +
* <s>не се пали едниот компјутер</s>
 +
* <s>другиот не boot-ира од ништо?</s>
 +
* да се направат GPXE boot-абилни мрежни карти - ни треба eeprom и http://etherboot.org/
 +
 
 +
=== Web ===
 +
* посебна страна?
 +
* rss
 +
* календар (со .ics)
 +
 
 +
=== PR ===
 +
можеби треба да размислиме и да го рекламираме местото малку, за таа цел ќе ни требаат:
 +
* флаери
 +
* постери
 +
* реклама на радио и телевизија :)
 +
 
 +
=== Уредување на просторот ===
 +
 
 +
Кречење на <s>23.10.2009</s>
 +
 
 +
[[Слика:Хаклаб распоред со бои.png|thumb|left|Распоред на соби хаклаб]]
 +
 
 +
* Потребни материјали: стари весници, тенка трака (кажи трака за кречење), ваљаци (минимум еден голем ваљак, со или без долга рачка, 20-25cm и еден мал за агли и линии, 10cm), неколку четки, голем најлон, 2-3 големи садови за мешање боја и чистење на четки, вода, шмиргла и пар летви, крпи и сунгери за бришење, еден сет алати во случај да треба да се вадат штекери лустери и слично.
 +
 
 +
* Да се пресмета квадратурата на ѕидовите што ќе се кречат и да се купи соодветна количина боја (Пронал има канти од 10,15 Kг. па нагоре). По желба, може да се купи и мало шише боја што се меша со белата, овие се по 60 денари едно.
 +
 
 +
== Поправки ==
 +
 
 +
* Прозорци: Една коцка е скршена во големата соба, две коцки се скршени во помалата соба.
 +
 
 +
[[Категорија:Хаклаб]]

Преработка од 10:29, 4 март 2011

Работи што треба да се направат за да го профункционираме Хаклаб-от.

Забелешка: wiki страниците не се за дискусија, дискусиите се за на мејлиг листа или irc. Wiki страниците се за предлози и заклучоци.

Основно

 • Име - Хаклаб „КИКА“ (Кика е: Информации. Култура. Автономија.)
 • Мото [Технологија со човечки лик]
 • Опис
 • Лого
 • Куќен ред

Инвентар

 • Маси
 • Столчиња
 • Mate-mat - автомат за пијалоци и грицки: иако е добра идеја веројатно тешко ќе се оствари. на пример во http://www.kafevending.com.mk/ минимум кафиња дневно што треба да се испијат е 30 за тие воопшто да имаат есап да стават машина.
 • Огласна табла (плута или бела табла за фломастери?)
 • Бела табла за презентации пишување и сл.
 • Грејно тело (плинска греалка?)
 • полици

Опрема

 • озвучување за Сподели Кино
 • Платно за проекции (иако има ѕид кој може да се искористи за истото)
 • Принтер (затребува)
 • Рутер и wifi аccess-point (се во едно или посебни)
 • Switch(еви) (делумно имаме)
 • Етернет кабли
 • Интернет (ова спаѓа во инвентар или опрема?)
 • Toolbox (штрафцигери и крстачи, фазомер, клешти, леткум и сл.)
 • Селотејп
 • Усисивач
 • не се пали едниот компјутер
 • другиот не boot-ира од ништо?
 • да се направат GPXE boot-абилни мрежни карти - ни треба eeprom и http://etherboot.org/

Web

 • посебна страна?
 • rss
 • календар (со .ics)

PR

можеби треба да размислиме и да го рекламираме местото малку, за таа цел ќе ни требаат:

 • флаери
 • постери
 • реклама на радио и телевизија :)

Уредување на просторот

Кречење на 23.10.2009

Распоред на соби хаклаб
 • Потребни материјали: стари весници, тенка трака (кажи трака за кречење), ваљаци (минимум еден голем ваљак, со или без долга рачка, 20-25cm и еден мал за агли и линии, 10cm), неколку четки, голем најлон, 2-3 големи садови за мешање боја и чистење на четки, вода, шмиргла и пар летви, крпи и сунгери за бришење, еден сет алати во случај да треба да се вадат штекери лустери и слично.
 • Да се пресмета квадратурата на ѕидовите што ќе се кречат и да се купи соодветна количина боја (Пронал има канти од 10,15 Kг. па нагоре). По желба, може да се купи и мало шише боја што се меша со белата, овие се по 60 денари едно.

Поправки

 • Прозорци: Една коцка е скршена во големата соба, две коцки се скршени во помалата соба.