Хаклаб/Проекти/KIKA in space

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Привремено лого за проектот.

Што?

Сакаме да лансираме суб-орбитален балон. Всушност weather baloon со payload со инструменти, камера и радио-предавател. Постои нешто што се вика balloonchallenge, каде што регистриравме тим : http://balloonchallenge.org/teams/119 . Истотака поентата е да имаме падобран на самиот payload што ќе се активира после пукање на балонот (некаде многу високо) и ќе го контролира и забави паѓањето на истиот. Треба да имаме и beacon со помош на кој ќе го најдеме кога ќе падне на земја.

-- Алекс: Најверојатно е најдобро да имаме уште еден мини-предавател на 80M (3MHz), затоа што имам лисичар за тоа подрачје. http://www.qsl.net/on7yd/atx80.htm

Потребни материјали

Ова се материјалите и операмата која што треба да ја имаме за успешно да го лансираме и потоа пронајдиме балонот (дополни по потреба!)

Brainstorming

Очекувана температура по патот до рајот

Вака би се движела температурата :

Temperature-vs-altitude.jpg

Треба да се води сметка електрониката да се заштити од ниската температура што би можела да настапи на ~20 километри (до таму каде што би летал балонот пред пукање)

Водич за тракинг

http://ukhas.org.uk/guides:tracking_guide (ќе користиме готов софтвер или ќе се правиме паметни, да хакираме нешто наше?)

Електроника

Целиот систем најдобро е да работи на 3v3. Да се напојува со battery pack од 4 NiCd батерии (1 cell = 1.2V), две сериски со две такви паралелно. Напонот од battery pack-от (2.4V) ќе се качи на 3v3 со помош на boost конвертор. Може да се користи некој од TI : TPS63001 ; TPS61291 етц... Главниот микро ќе биде AtMega328P, најверојатно SMD варијанта со TCXO (Temperature Compensated Crystal Oscillator) за да ја компензираме работата при шетање на температурата. Сите сензори ќе бидат врзани на него преку соодветните bus-ови : I²C, 1-Wire, SPI, UART. Микроконтролерот ќе биде поврзан на предавателот, кој ќе го модулира со FSK или AFSK модулација (треба да се тестира и одлучи со експерименти).

Кукиште

Направено од морска-пена. Ќе треба да ставиме и некаков изолатор на топлина, пур-пена ? + Треба да е somewhat водо-отпорно. Замисли слета во Вардар или во нечија када.

Payload, што сакаме да има

Ограничување на тежина : 400g MAX

 • Падобран (од лесно платно или лесна ткаенина)
 • Камера (нема да оди во живо, туку ќе снима на SD картица. Може и две да имаме за два различни агли. Зависи од тежината. телефон maybe?)
 • NiCd battery pack, NiCd - поради можноста за работење на ниски температури
 • Предавател за телеметрија
 • Акселерометар + Gyro - MPU-6050. Порачани два (Aleks)
 • GPS
 • Термометари - DS18B20 - три, до електрониката, до батеријата и надвор
 • Барометар
 • Гајгер-Милеров ?
 • ???

Time table

Лансирање: меѓу 10-ти и 27-ми април (за да биде во рамки на balloon challenge)

Буџет

Ставки (дополни по потреба):

# Ставка Цена во оргинална валута Цена во денари Статус (набавено или не)
1 Балони
2 Хелиум
3 Предавател


Добиено средства од (i.e. ако си донирал пари, пиши се):

Кој Колку

Тим

Алекс

Андреј

Остали??

Легални работи

 • Лансирање на балонот
  • Треба да се провери дали и како е возможно легално да се лансира балонот.
 • Радио-фрекфенциски опсег
  • На балонот ќе користиме радио-предавател кој што ќе работи на 2m радио-аматерското подрачје т.е. 144MHz band. Алекс има класа А радио-аматерска дозвола, со повикувачки знак Z32AL - решено.

PR + Спамирање

 • Маички
 • Лого
 • Флаери
 • Знаменце