Хаклаб/Проекти/Osmocom

Од Сподели wiki
Преработка од 01:26, 9 јануари 2015; направена од Aleks (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што ?

Идејата е да инсталираме osmocom firmware на моторола мобилен телефон и да пробаме да оствариме повик со истиот подоцна.

Досега имаме 2 компатибилни телефони. Останува,

  • Да се проучи постапката за флешување на телефонот со bootloader-от и firmware-от на osmocom,
  • Да се обезбеди кабел за усб-сериска комуникација со телефонот на 3.3 V ниво (PL2303?) - Arduino + 3.3V Zener diodes.

Ресурси

http://bb.osmocom.org/trac/wiki/CalypsoSerialCable

http://bb.osmocom.org/trac/wiki/osmocon

http://bb.osmocom.org/trac/wiki/GettingStarted

http://blog.rot13.org/projects/osmocom/