Едно лето/Rubymk

Од Сподели wiki
Преработка од 21:14, 16 мај 2011; направена од Dalibor Nasevic (разговор | придонеси) (→‎Опис)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ruby.mk

Опис

Идејата е ruby.mk да биде тимски блог (планет) на мкруг членовите. Основна верзија од апликацијата има на https://github.com/dalibor/ruby.mk односно http://ruby.mk. Покрај запознавање со Ruby on Rails, студентот ќе има можност да развие и некои дополнителни особини во оваа веб апликација како на пример секој уредник на блогот да може да стави RSS feed преку кој автоматски ќе постира на ruby.mk (доколку тој уредник си има свој блог и не сака да пишува директно на ruby.mk). Исто така може да направиме jQuery plugin за приказ на последни активни проекти на Github од мкруг членовите и сличнo. Боло какви насоки за развој на апликацијава се секако добредојдени.

Ментори

Далибор Насевиќ <dalibor.nasevic@gmail.com>

Потребни предзнања

- основи на web и програмирање, HTML/CSS/JS и Ruby за полесно

Технологии со кој ќе се запознаат програмерите

Ruby, Rails, Haml, Sass, Cucumber, RSpec, jQuery и слично.