Идеи за СФД2008

Од Сподели wiki
Преработка од 17:35, 29 јануари 2011; направена од Admin (разговор | придонеси) (5 ревизии: initial)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Идеи за СФД2008

 • 20 септември 2008
 • делење дискови (кои дистрибуции??)
- да се набават дискови (купување или спонзорство) и да ги режеме самите
- да порачаме готови дискови (на пример Убунту). Ќе проблеми со царина
- може и инстал фест на 3-4 машини
 • делење флаери (дизајн)
 • проекција на материјали (технички, нетехнички) (да не бидат поврзани со слободна култура, тоа кога ќе правиме culture freedom day)
- Какви материјали? Ако се мисли на постери, флаери, ЦДа, исечоци од весници, фотографии, маички може и некоја изложба да направиме
 • маички (со натпис за сфд, други натписи), евентуално да се купуваат од заинтересирани (веројатно ќе треба по порачка)
 • лепенки (има одф-документ со разни лепенки, кај да се печатат?)
 • да се соберат пари за реклама во весник (можеби и на телевизија) (спонзорство? како проекти од национално значење?)
- да се најдат медиумски покровители (има разни емисии по телевизииве каде што би можеле да гостуваме)
 • презентација за употребата на слободен софтвер во РМ...
да се направи некоја листа на фирми во РМ кои користат слободен софтвер и да се контактираат за спонзорства. ако сакаат може и да презентираат некое нивно решение базирано на слободен софтвер
презентации од наши членови?
 • една централна (поголема локација, Мала станица (има место за разни активности)) и повеќе дистрибуирани локации?
една коцка (таков одделен простор во мала станица) чини 300 евра од ден.
- да пробаме да најдеме простор бесплатно, а тие што ќе ни го дадат да ни бидат некаков спонзор или покровител
 • неколку инсталирани машини за демонстрација на можностите на слободниот софтвер (Зоки Димовски и Стојанче Димитровски)
 • freeculture испраќаа пакети до сите chapter-и. http://freeculture.org/blog/2008/04/15/birthday-chapters-presents/. можеби и ние може направиме вакво испраќање до било кој во мк ако имаме доволно материјали?
- какви материјали?
- на кого би се праќале пакетите? на фирмите од кои би барале спонзорства?
 • која ни е целната група за настанот?