Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Не се прикажани 7 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 12: Ред 12:
*Многу други алатки...
*Многу други алатки...


Може да се користи само на Убунту Breezy 5.10 последната стабилна верзија на Убунту. Automatix ќе ја поддржува наредната верзија на Убунту Dapper 6.06 кога ќе биде официјално излезена. Скриптата е со графички кориснички интерфејс и може да се одбери што таа автоматски да инсталира, поправи или избриши.
Може да се користи само на Убунту Breezy 5.10 последната стабилна верзија на Убунту. Automatix ќе ја поддржува наредната верзија на Убунту Dapper 6.06 кога ќе биде официјално излезена.  
Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Arnieboy, креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software>).


=Инсталација=
=Инсталација=
Ред 29: Ред 30:
   # sudo apt-get remove automatix
   # sudo apt-get remove automatix


[[Category:ГНУ/Линукс]]
Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.
 
=Врски=
* [http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=138405  Automatix (Automated GUI installation script)] на Убунту форуми
* [http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=90797  Отстранување на софтверот инсталиран со Automatix]

Преработка од 17:17, 14 мај 2006

Што е Automatix?

Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:

 • Мултимедија(кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
 • Firefox(со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
 • P2P(dc++, Limewire, emule)
 • Најнова верзија на ОпенОфис
 • Апликации за интернет(аМСН, skype, gFTP, Opera....)
 • Системски алатки
 • Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
 • Алатки за компресија rar, zip, ace
 • Многу други алатки...

Може да се користи само на Убунту Breezy 5.10 последната стабилна верзија на Убунту. Automatix ќе ја поддржува наредната верзија на Убунту Dapper 6.06 кога ќе биде официјално излезена. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Arnieboy, креаторот на скриптата, постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software>).

Инсталација

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
 # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb

По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix

Бришење

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # sudo apt-get remove automatix

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски