Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (36 ревизии: initial)
 
(Не е прикажана една меѓувремена преработка од 4 корисници)
Ред 3: Ред 3:
Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за [[Ubuntu]] системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува [[Зависности|зависностите]] кои ќе се појават при инсталацијата.  
Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за [[Ubuntu]] системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува [[Зависности|зависностите]] кои ќе се појават при инсталацијата.  


Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.  
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.
 
<a href="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en">My Note</a>
[URL="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en"]My Note[/URL]
[URL="http://www.xanga.com/cannabin"]My Blog[/URL]
<a href="http://www.xanga.com/cannabin">My Blog</a>, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html">lipitor to liver emzymes</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html"]lipitor to liver emzymes[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html lipitor to liver emzymes zcqzvq, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html">lipitor cephalexin</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html"]lipitor cephalexin[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html lipitor cephalexin :-O, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html">norvasc 5 mg</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html"]norvasc 5 mg[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html norvasc 5 mg olmnl, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html">herbal alternative to zocor</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html"]herbal alternative to zocor[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html herbal alternative to zocor 464, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html">avapro side effects different from cozaar</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html"]avapro side effects different from cozaar[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html avapro side effects different from cozaar wdzwy, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html">prescription free viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html"]prescription free viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html prescription free viagra uvwxf, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html">cheapest viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html"]cheapest viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html cheapest viagra >:-[[[, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html">pultra erotica viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html"]pultra erotica viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html pultra erotica viagra 1486, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html">cheap viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html"]cheap viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html cheap viagra 9565, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html">purchase viagra in australia</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html"]purchase viagra in australia[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html purchase viagra in australia 8[[,
 
==Инсталација==
 
За секоја [[Ubuntu именување|верзија]] на [[Ubuntu]]
 
=== ..за Feisty ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
=== ..за Edgy ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
=== ..за Dapper ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt dapper main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
  # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
  # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb
 
По инсталирањето, во [[GNOME]] менито ќе се појави икона на Automatix или во [[Kubuntu]], KMenu -> System -> Automatix.
 
==Одинсталирање==
 
Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:
 
  # sudo apt-get remove automatix2
 
Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.
 
==Врски==
* [http://www.getautomatix.com/ Официјален сајт на Automatix]
* [http://www.getautomatix.com/wiki/index.php?title=FAQ#What_is_Automatix2.3F Automatix ЧПП]
* [http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=138405  Automatix (Automated GUI installation script)] на [[Ubuntu]] форуми
* [http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=90797  Отстранување на софтверот инсталиран со Automatix]


[[Категорија:Ubuntu]]
[[Категорија:Ubuntu]]
[[Категорија:Апликации]]
[[Категорија:Апликации]]

Последна преработка од 17:28, 29 јануари 2011

Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.