Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 5: Ред 5:
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.  
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.  


== Опфатени софтверски типови ==
<a href="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en">My Note</a>
 
[URL="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en"]My Note[/URL]
Automatix практично е скрипта за автоматска инсталација на:
[URL="http://www.xanga.com/cannabin"]My Blog[/URL]
 
<a href="http://www.xanga.com/cannabin">My Blog</a>, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html">lipitor to liver emzymes</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html"]lipitor to liver emzymes[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html lipitor to liver emzymes zcqzvq, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html">lipitor cephalexin</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html"]lipitor cephalexin[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html lipitor cephalexin :-O, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html">norvasc 5 mg</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html"]norvasc 5 mg[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html norvasc 5 mg olmnl, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html">herbal alternative to zocor</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html"]herbal alternative to zocor[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html herbal alternative to zocor 464, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html">avapro side effects different from cozaar</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html"]avapro side effects different from cozaar[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html avapro side effects different from cozaar wdzwy, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html">prescription free viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html"]prescription free viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html prescription free viagra uvwxf, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html">cheapest viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html"]cheapest viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html cheapest viagra >:-[[[, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html">pultra erotica viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html"]pultra erotica viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html pultra erotica viagra 1486, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html">cheap viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html"]cheap viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html cheap viagra 9565, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html">purchase viagra in australia</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html"]purchase viagra in australia[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html purchase viagra in australia 8[[,
*Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
*Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
*P2P (dc++, Limewire, emule)
*Најнови верзија на OpenOffice.org како и дополнителни делови од овој канцелариски пакет
*Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, ....)
*Комерцијални апликации како Cedega, CrossOver office (trial) итн, Picassa, Google Earth, итн.
*Системски алатки
*Најнови драјвери за nVIDIA
*Алатки за компресија rar, zip, ace
*Неслободни фонтови
*Многу други алатки
 
Првата верзија беше за [[Ubuntu]] [[Ubuntu именување#Breezy Badger|Breezy 5.10]]] па се до последната стабилна верзија на [[Ubuntu]]. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата,  постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за [[apt-get]]).


==Инсталација==
==Инсталација==

Преработка од 00:36, 3 ноември 2007

Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.

<a href="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en">My Note</a> [URL="http://www.google.com/notebook/public/14143202924783996150/BDQ7EQwoQhrfWuNwi?hl=en"]My Note[/URL] [URL="http://www.xanga.com/cannabin"]My Blog[/URL] <a href="http://www.xanga.com/cannabin">My Blog</a>, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html">lipitor to liver emzymes</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html"]lipitor to liver emzymes[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-to-liver-emzymes.html lipitor to liver emzymes zcqzvq, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html">lipitor cephalexin</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html"]lipitor cephalexin[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/lipitor-cephalexin.html lipitor cephalexin :-O, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html">norvasc 5 mg</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html"]norvasc 5 mg[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/norvasc-5-mg.html norvasc 5 mg olmnl, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html">herbal alternative to zocor</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html"]herbal alternative to zocor[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/herbal-alternative-to-zocor.html herbal alternative to zocor 464, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html">avapro side effects different from cozaar</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html"]avapro side effects different from cozaar[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/blood-pressure/avapro-side-effects-different-from-cozaar.html avapro side effects different from cozaar wdzwy, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html">prescription free viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html"]prescription free viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/prescription-free-viagra.html prescription free viagra uvwxf, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html">cheapest viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html"]cheapest viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheapest-viagra.html cheapest viagra >:-[[[, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html">pultra erotica viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html"]pultra erotica viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/pultra-erotica-viagra.html pultra erotica viagra 1486, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html">cheap viagra</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html"]cheap viagra[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/cheap-viagra.html cheap viagra 9565, <a href="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html">purchase viagra in australia</a>[url="http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html"]purchase viagra in australia[/url]http://www.ibm.com/links?cannabin.info/viagra/purchase-viagra-in-australia.html purchase viagra in australia 8[[,

Инсталација

За секоја верзија на Ubuntu

..за Feisty

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2

..за Edgy

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2

..за Dapper

Од терминал извршете ги овие команди: (една по една!)

Прв чекор:

 echo "deb http://www.getautomatix.com/apt dapper main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list

Втор чекор:

 wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key

Трет чекор:

 gpg --import automatix2.key

Четврт чекор:

gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -

Петти чекор:

 sudo apt-get update

Шести чекор:

 sudo apt-get install automatix2
  # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
  # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb

По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix или во Kubuntu, KMenu -> System -> Automatix.

Одинсталирање

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

  # sudo apt-get remove automatix2

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски