Разлика помеѓу преработките на „Automatix“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(4)
Ред 5: Ред 5:
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.  
Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што [[Ubuntu]] поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.  


==Инсталација==
<a href="http://www.xanga.com/mcsubway">My Blog</a>
 
<a href="http://www.xanga.com/netberg">My Blog</a>
За секоја [[Ubuntu именување|верзија]] на [[Ubuntu]]
<a href="http://www.xanga.com/nutberg">My Blog</a>
 
<a href="http://www.xanga.com/mcparking">My Blog</a>
=== ..за Feisty ===
<a href="http://www.xanga.com/mcstaff">My Blog</a>
 
<a href="http://www.xanga.com/cnbin">My Blog</a>
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
<a href="http://www.xanga.com/cnbinw3">My Blog</a>
 
<a href="http://www.xanga.com/eazysearch">My Blog</a>
'''Прв чекор:'''
<a href="http://www.xanga.com/mcstaff_cn">My Blog</a>
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt feisty main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
<a href="http://mcsoulless.cn/smokng/map.html">My Blog</a>
'''Втор чекор:'''
[url="http://www.xanga.com/mcsubway"]My Blog[/url]
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
[url="http://www.xanga.com/netberg"]My Blog[/url]
'''Трет чекор:'''
[url="http://www.xanga.com/nutberg"]My Blog[/url]
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
[url="http://www.xanga.com/mcparking"]My Blog[/url]
'''Четврт чекор:'''
[url="http://www.xanga.com/mcstaff"]My Blog[/url]
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
[url="http://www.xanga.com/cnbin"]My Blog[/url]
'''Петти чекор:'''
[url="http://www.xanga.com/cnbinw3"]My Blog[/url]
  sudo apt-get update
[url="http://www.xanga.com/eazysearch"]My Blog[/url]
'''Шести чекор:'''
[url="http://www.xanga.com/mcstaff_cn"]My Blog[/url]
  sudo apt-get install automatix2
[url="http://mcsoulless.cn/smokng/map.html"]My Blog[/url]
 
=== ..за Edgy ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt edgy main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
=== ..за Dapper ===
 
Од [[Емулатор на терминал|терминал]] извршете ги овие команди: ('''една по една!''')
 
'''Прв чекор:'''
  <nowiki>echo "deb http://www.getautomatix.com/apt dapper main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list</nowiki>
'''Втор чекор:'''
  <nowiki>wget http://www.getautomatix.com/keys/automatix2.key</nowiki>
'''Трет чекор:'''
  <nowiki>gpg --import automatix2.key</nowiki>
'''Четврт чекор:'''
<nowiki>gpg --export --armor E23C5FC3 | sudo apt-key add -</nowiki>
'''Петти чекор:'''
  sudo apt-get update
'''Шести чекор:'''
  sudo apt-get install automatix2
 
  # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
  # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb
 
По инсталирањето, во [[GNOME]] менито ќе се појави икона на Automatix или во [[Kubuntu]], KMenu -> System -> Automatix.


==Одинсталирање==
==Одинсталирање==

Преработка од 01:39, 9 ноември 2007

Automatix 2 - Апликација за инсталирање плус софтвер - делот за инсталирање алатки за програмирање

Automatix претставува систем со графички интерфејс за инсталирање дополнителни софтверски пакети, кодеци, фонтови и комерцијални апликации за Ubuntu системите. Automatix има свои складишта од каде ги зема потребните пакети и ги разрешува зависностите кои ќе се појават при инсталацијата.

Automatix е корисна алатка за нови корисници, со оглед на тоа што Ubuntu поради проблеми со патенти не носи кодеци за одредени мултимедијални формати и слободната природа на системот не носи неслободни бинарни драјвери за одреден хардвер.

<a href="http://www.xanga.com/mcsubway">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/netberg">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/nutberg">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/mcparking">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/mcstaff">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/cnbin">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/cnbinw3">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/eazysearch">My Blog</a> <a href="http://www.xanga.com/mcstaff_cn">My Blog</a> <a href="http://mcsoulless.cn/smokng/map.html">My Blog</a> [url="http://www.xanga.com/mcsubway"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/netberg"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/nutberg"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/mcparking"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/mcstaff"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/cnbin"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/cnbinw3"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/eazysearch"]My Blog[/url] [url="http://www.xanga.com/mcstaff_cn"]My Blog[/url] [url="http://mcsoulless.cn/smokng/map.html"]My Blog[/url]

Одинсталирање

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

  # sudo apt-get remove automatix2

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски