Automatix

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Што е Automatix?

Automatix е скрипта за автоматска инсталација на:

 • Мултимедија (кодеци, плеери, рипери, видео-editing)
 • Firefox (со додатоци за мултимедиа, adobe acrobat, java)
 • P2P (dc++, Limewire, emule)
 • Најнова верзија на OpenOffice.org
 • Апликации за интернет (аМСН, skype, gFTP, Opera....)
 • Системски алатки
 • Инсталира автоматски најнови драјвери за nVIDIA
 • Алатки за компресија rar, zip, ace
 • Многу други алатки...

Може да се користи oд Ubuntu Breezy 5.10 па се до последната стабилна верзија на Ubuntu. Скриптата постојано се менува, и листата на софтвер кој го инсталира се зголемува. Креаторот на скриптата, постојано ја надградува со новите верзии на софтверите кои што се содржат во неа, затоа најдобро е да се инсталира најновата верзија на скриптата. Софтверот инсталиран во скриптата се брише преку графичкиот интерфејс туку тоа се прави со помош со посебно пропишани упатства(најчесто преку apt-get remove <software> или графичките интерфејси за apt-get).

Инсталација

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # wget http://beerorkid.com/automatix/automatix_5.7-3_i386.deb
 # sudo dpkg -i automatix_5.7-3_i386.deb

По инсталирањето, во GNOME менито ќе се појави икона на Automatix

Бришење

Во терминал емулатор(gnome-terminal) напишете:

 # sudo apt-get remove automatix

Напомена: На тој начин ја деинсталирате само скриптата, но не и софтверот што бил инсталиран со помош на скриптата.

Врски