Разлика помеѓу преработките на „Emerge“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
(Не се прикажани 4 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 1: Ред 1:
''Точното име на статијата е '''emerge'''''
''Точното име на статијата е '''emerge'''''


Конзолската апликација '''emerge''' е срцето на системот за менаџмент со пакети на [[Gentoo]], [[portage]]. Напишана е во програмскиот јазик [[Python]]. Таа е најкористената алатка за работа сo [[Portage]].
Конзолската апликација '''emerge''' е срцето на системот за менаџмент со пакети на [[Gentoo]], [[portage]]. Напишана е во програмскиот јазик [[Python]]. Таа е најкористената алатка за работа сo [[Portage]].

Преработка од 11:15, 9 мај 2006

Точното име на статијата е emerge

Конзолската апликација emerge е срцето на системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
  • чистење на локалното portage дрво

Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете Gentoo).