Разлика помеѓу преработките на „Emerge“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Не се прикажани 3 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 1: Ред 1:
''Точното име на статијата е '''emerge'''''
Со конзолската апликација '''emerge''' се работи со системот за менаџмент со пакети на [[Gentoo]], [[portage]]. Напишана е во програмскиот јазик [[Python]]. Таа е најкористената алатка за работа сo [[Portage]].
 
Конзолската апликација '''emerge''' е срцето на системот за менаџмент со пакети на [[Gentoo]], [[portage]]. Напишана е во програмскиот јазик [[Python]]. Таа е најкористената алатка за работа сo [[Portage]].


Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:
Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:


* синхронизирање на portage дрвото  
* синхронизирање на portage дрвото (синхронизацијата се врши со помош на [[rsync]])
  # emerge sync
  # emerge sync
* инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
* инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
# emerge ime_na_paket
* решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
* решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
* отстранување на пакети од системот
* отстранување на пакети од системот
* чистење на локалното portage дрво
# emerge -C ime_na_paket (отстрани ги сите инсталирани верзии на пакетот)
# emerge -P ime_na_paket (отстрани ги сите постари пакети од тековниот пакет)
* надградување на целиот систем
# emerge -uD world
 
Оваа статија е дел од статијата [[работа со Gentoo]]


Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете [[Gentoo]]).


[[Category:ГНУ/Линукс]]
[[Category:ГНУ/Линукс]]

Преработка од 19:46, 10 мај 2006

Со конзолската апликација emerge се работи со системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото (синхронизацијата се врши со помош на rsync)
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
# emerge ime_na_paket
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
# emerge -C ime_na_paket (отстрани ги сите инсталирани верзии на пакетот)
# emerge -P ime_na_paket (отстрани ги сите постари пакети од тековниот пакет)
  • надградување на целиот систем
# emerge -uD world

Оваа статија е дел од статијата работа со Gentoo