Разлика помеѓу преработките на „Emerge“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 15: Ред 15:


Оваа статија е дел од статијата [[работа со Gentoo]]
Оваа статија е дел од статијата [[работа со Gentoo]]
[[Category:ГНУ/Линукс]]

Преработка од 17:18, 14 мај 2006

Со конзолската апликација emerge се работи со системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото (синхронизацијата се врши со помош на rsync)
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
# emerge ime_na_paket
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
# emerge -C ime_na_paket (отстрани ги сите инсталирани верзии на пакетот)
# emerge -P ime_na_paket (отстрани ги сите постари пакети од тековниот пакет)
  • надградување на целиот систем
# emerge -uD world

Оваа статија е дел од статијата работа со Gentoo