Разлика помеѓу преработките на „Emerge“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (19 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 3 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 15: Ред 15:


Оваа статија е дел од статијата [[работа со Gentoo]]
Оваа статија е дел од статијата [[работа со Gentoo]]
==Надворешни врски==
*[http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=3 Карактеристики на Gentoo Portage]
*[http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=2&chap=1 Вовед во Gentoo Portage]
*[http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=3 Работење со Portage]
*[http://www.gentoo-wiki.com Gentoo Wiki]
*[http://www.gentoo-portage.com/ Gentoo-Portage]
*[http://forums.gentoo.org/viewtopic.php?t=125553 Инсталирање на portage на други ГНУ/Линукс дистрибуции]
*[http://emerde.freaknet.org/ Emerde, проект сличен на portage за Slackware]
[[Category:Gentoo]]

Последна преработка од 18:29, 29 јануари 2011

Со конзолската апликација emerge се работи со системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото (синхронизацијата се врши со помош на rsync)
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
# emerge ime_na_paket
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
# emerge -C ime_na_paket (отстрани ги сите инсталирани верзии на пакетот)
# emerge -P ime_na_paket (отстрани ги сите постари пакети од тековниот пакет)
  • надградување на целиот систем
# emerge -uD world

Оваа статија е дел од статијата работа со Gentoo

Надворешни врски