Разлика помеѓу преработките на „Emerge“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
Ред 14: Ред 14:
 
Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете [[Gentoo]]).
 
Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете [[Gentoo]]).
  
[[Category:Апликации]]
+
[[Category:ГНУ/Линукс]]

Преработка од 15:47, 9 мај 2006

Точното име на статијата е emerge

Конзолската апликација emerge е срцето на системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
  • чистење на локалното portage дрво

Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете Gentoo).