Emerge

Од Сподели wiki
Преработка од 15:08, 8 мај 2006; направена од Admin (разговор | придонеси)
(разл) ← Претходна преработка | Последна преработка (разл) | Следна преработка → (разл)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Точното име на статијата е emerge


Конзолската апликација emerge е срцето на системот за менаџмент со пакети на Gentoo, portage. Напишана е во програмскиот јазик Python. Таа е најкористената алатка за работа сo Portage.

Програмата има многу голем број на можности, меѓу кои:

  • синхронизирање на portage дрвото
# emerge sync
  • инсталација на нови пакети (преземање од интернет, компајлирање, инсталација)
  • решавање на проблеми со зависности (dependencies) и нивно инсталирање
  • отстранување на пакети од системот
  • чистење на локалното portage дрво

Опциите кои се користат (параметри на компајлерот, USE знамиња) се конфигурираат во посебни датотеки (пр. /etc/make.conf) кои потоа се вчитани од страна на emerge (видете Gentoo).