Разлика помеѓу преработките на „Firefox“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ред 15: Ред 15:
 
Aко сте во кириличен режим и сакате да отворите ново јазиче или уште почесто да направите некој копирање или вметнување на текст, морате прво да смените во латиничен режим/распоред на тастатурата, бидејќи Firefox не ја препознава комбинацијата CTRL-Џ како CTRL-X.
 
Aко сте во кириличен режим и сакате да отворите ново јазиче или уште почесто да направите некој копирање или вметнување на текст, морате прво да смените во латиничен режим/распоред на тастатурата, бидејќи Firefox не ја препознава комбинацијата CTRL-Џ како CTRL-X.
  
Јес да во ГНУ/Линукс е 100-пати полесна таа операција отколку во Windows(tm), сепак нервира... крај за уште еден напор...
+
Во ГНУ/Линукс таа операција е 100-пати полесна таа операција отколку во Windows(tm), сепак нервира... крај за уште еден напор...
  
 
* Инсталирање на екстензијата KeyConfig.
 
* Инсталирање на екстензијата KeyConfig.
Ред 23: Ред 23:
 
* Исклучете го Firefox
 
* Исклучете го Firefox
  
* Додајте го следново во prefs.js
+
* Додајте го следново во prefs.js (се наоѓа во ~/.mozilla/firefox/<profile>/prefs.js)
  
 
   user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicCloseTab", "control][Њ][][BrowserCloseTabOrWindow();][chrome://browser/content/browser.xul");
 
   user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicCloseTab", "control][Њ][][BrowserCloseTabOrWindow();][chrome://browser/content/browser.xul");

Преработка од 22:57, 8 мај 2006

Некогаш прелистувачите кои ги користиме не прават она што ни треба. Некогаш се однесуваат чудно, на моменти бавно или изгледаат грдо. За таа цел странава треба да понуди решенија и предлози за подобра работа со најчесто користените прелистувачи. Најпрво со Mozilla Firefox.

Mozilla Firefox

Јадење меморија

Пред некое време се појави некој пропуст во Firefox кој сега веќе треба и да е решен. Но во секој случај доколку Mozilla Firefox се однесува бавно и ви јаде непотребно РАМ, може да го направите следново:

Отворете Firefox и во полето за адреса пишете about:config. Ќе се отвори листа со подесувања од каде што Firefox вчитува потребни вредности. Десен клик во листата со вредности и кликнете врз New->Boolean и како вредност внесете config.trim_on_minimize. После тоа ќе ве праша за вредност на низата, изберете True. Рестартирајте го Firefox. Проблемот треба да е решен.

Кирилични кратенки за тастатура

Преземено од блогот на Дамјан.

Aко сте во кириличен режим и сакате да отворите ново јазиче или уште почесто да направите некој копирање или вметнување на текст, морате прво да смените во латиничен режим/распоред на тастатурата, бидејќи Firefox не ја препознава комбинацијата CTRL-Џ како CTRL-X.

Во ГНУ/Линукс таа операција е 100-пати полесна таа операција отколку во Windows(tm), сепак нервира... крај за уште еден напор...

  • Инсталирање на екстензијата KeyConfig.

Најпрво инсталирајте ја екстензијата за конфигурирање на копчиња - KeyConfig.

  • Исклучете го Firefox
  • Додајте го следново во prefs.js (се наоѓа во ~/.mozilla/firefox/<profile>/prefs.js)
 user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicCloseTab", "control][Њ][][BrowserCloseTabOrWindow();][chrome://browser/content/browser.xul");
 user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicCopy", "control][Ц][][goDoCommand('cmd_copy');][chrome://browser/content/browser.xul");
 user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicCut", "control][Џ][][goDoCommand('cmd_cut');][chrome://browser/content/browser.xul");
 user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicNewTab", "control][Т][][BrowserOpenTab();][chrome://browser/content/browser.xul");
 user_pref("keyconfig.main.xxx_key__CyrillicPaste", "control][В][][goDoCommand('cmd_paste');][chrome://browser/content/browser.xul");
  • Вклучете го Firefox по што кратенките од тастатурата ќе работат како што очекувате.

Направете го Firefox побрз

Нештово го правело прелистувачот побрз. Во новите верзии овие подесувања може веќе да постојат, затоа прво проверете.

Впишете во полето за адреса about:config. Најдете ги следните записи network.http.pipelining, network.http.proxy.pipelining и network.http.pipelining.maxrequests. Вредноста на првиот и вториот запис (network.http.pipelining и network.http.proxy.pipelining) поставете ја на TRUE, а вредноста на третиот (network.http.pipelining.maxrequests) поставете ја на 30 (во секој случај над 20). Потоа со десен клик додадете нов запис од тип Integer со име nglayout.initialpaint.delay и вредност 0.

Рестартирајте го Firefox