Разлика помеѓу преработките на „Kopete“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с (6 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 3 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 1: Ред 1:
 +
[[Слика:Kopete_main.png|thumb]]
 +
 
Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е [[слободен софтвер]]. Иако може да работи на речиси сите [[работна околина|работни околини]], најдобро е интегриран во [[KDE]] околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор '''Copete''' кој се однесува на алкохолни пијалоци.
 
Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е [[слободен софтвер]]. Иако може да работи на речиси сите [[работна околина|работни околини]], најдобро е интегриран во [[KDE]] околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор '''Copete''' кој се однесува на алкохолни пијалоци.
  
Ред 19: Ред 21:
 
Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:
 
Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:
  
* .NET сервисот за пораки
+
* .NET сервисот за пораки (MSN)
* AOL инстант гласникот
+
* AOL инстант пораките (AIM)
 
* Gadu-Gadu
 
* Gadu-Gadu
 
* GroupWise
 
* GroupWise
Ред 26: Ред 28:
 
* Internet Relay Chat (познат како IRC)
 
* Internet Relay Chat (познат како IRC)
 
* Jabber (XMPP) / Google talk
 
* Jabber (XMPP) / Google talk
* Lotus Sametime via the Meanwhile plugin
+
* Lotus Sametime преку Meanwhile додатокот
 
* Novell GroupWise
 
* Novell GroupWise
 
* SMS
 
* SMS

Последна преработка од 17:30, 29 јануари 2011

Kopete main.png

Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е слободен софтвер. Иако може да работи на речиси сите работни околини, најдобро е интегриран во KDE околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор Copete кој се однесува на алкохолни пијалоци.

Можности

 • Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
 • Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
 • Замена на имиња во листа на контакти
 • Групирање на различни контакти како мета-податоци
 • Известување за мета-контакти
 • Интеграција со KAddressBook и KMail
 • Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
 • Стилови на прозорец за разговор преку XSL и CSS
 • Балонче за известување на пристигната порака
 • Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
 • Проверка на правопис

Поддржани протоколи

Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:

 • .NET сервисот за пораки (MSN)
 • AOL инстант пораките (AIM)
 • Gadu-Gadu
 • GroupWise
 • ICQ
 • Internet Relay Chat (познат како IRC)
 • Jabber (XMPP) / Google talk
 • Lotus Sametime преку Meanwhile додатокот
 • Novell GroupWise
 • SMS
 • Skype (преку Kopete Skype)
 • Winpopup Windows' стара мрежа за инстант пораки
 • Yahoo! Messenger

Видете и..

Врски

Официјален сајт на Kopete