Разлика помеѓу преработките на „Kopete“

Од Сподели wiki
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
 
с (6 ревизии: initial)
 
(Не се прикажани 5 меѓувремени преработки од истиот корисник)
Ред 1: Ред 1:
Kopete е
+
[[Слика:Kopete_main.png|thumb]]
 +
 
 +
Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е [[слободен софтвер]]. Иако може да работи на речиси сите [[работна околина|работни околини]], најдобро е интегриран во [[KDE]] околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор '''Copete''' кој се однесува на алкохолни пијалоци.
 +
 
 +
==Можности ==
 +
 
 +
* Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
 +
* Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
 +
* Замена на имиња во листа на контакти
 +
* Групирање на различни контакти како мета-податоци
 +
* Известување за мета-контакти
 +
* Интеграција со [[KAddressBook]] и [[KMail]]
 +
* Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
 +
* Стилови на прозорец за разговор преку [[XSL]] и [[CSS]]
 +
* Балонче за известување на пристигната порака
 +
* Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
 +
* Проверка на правопис
 +
 
 +
== Поддржани протоколи ==
 +
 
 +
Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:
 +
 
 +
* .NET сервисот за пораки (MSN)
 +
* AOL инстант пораките (AIM)
 +
* Gadu-Gadu
 +
* GroupWise
 +
* ICQ
 +
* Internet Relay Chat (познат како IRC)
 +
* Jabber (XMPP) / Google talk
 +
* Lotus Sametime преку Meanwhile додатокот
 +
* Novell GroupWise
 +
* SMS
 +
* Skype (преку Kopete Skype)
 +
* Winpopup Windows' стара мрежа за инстант пораки
 +
* Yahoo! Messenger
 +
 
 +
== Видете и..==
 +
* [[Упатство:Конфигурирање на IM клиенти]]
 +
 
 +
== Врски ==
 +
 
 +
[http://www.kopete.org Официјален сајт на Kopete]
 +
 
 +
[[Категорија:Апликации]]
 +
[[Категорија:KDE]]

Последна преработка од 17:30, 29 јануари 2011

Kopete main.png

Kopete е клиент за инстант пораки кој поддржува многу протоколи и кој е слободен софтвер. Иако може да работи на речиси сите работни околини, најдобро е интегриран во KDE околината, од која што е и дел. Според Често поставуваните прашања за Kopete, името доаѓа од Чилеанскиот збор Copete кој се однесува на алкохолни пијалоци.

Можности

 • Групирани пораки во еден прозорец со многу ливчиња за префрлање на разговорите
 • Опциите за сметки дозволуваат корисниците да се најавуваат со повеќе сметки
 • Замена на имиња во листа на контакти
 • Групирање на различни контакти како мета-податоци
 • Известување за мета-контакти
 • Интеграција со KAddressBook и KMail
 • Бележник на развговори со поддршка за преглед на Историја
 • Стилови на прозорец за разговор преку XSL и CSS
 • Балонче за известување на пристигната порака
 • Поддршка за видео разговори преку MSN и Yahoo! протоколи
 • Проверка на правопис

Поддржани протоколи

Kopete дозволува корисниците да се поврзуваат преку овие протоколи:

 • .NET сервисот за пораки (MSN)
 • AOL инстант пораките (AIM)
 • Gadu-Gadu
 • GroupWise
 • ICQ
 • Internet Relay Chat (познат како IRC)
 • Jabber (XMPP) / Google talk
 • Lotus Sametime преку Meanwhile додатокот
 • Novell GroupWise
 • SMS
 • Skype (преку Kopete Skype)
 • Winpopup Windows' стара мрежа за инстант пораки
 • Yahoo! Messenger

Видете и..

Врски

Официјален сајт на Kopete